fbpx

TOP 8 obiceiuri ciudate de Craciun din lume

TOP 8 obiceiuri ciudate de Craciun din lume

Am primit multe sugestii pentru a alcatui si un top al celor mai ciudate obiceiuri de Craciun si de sarbatori, asa ca m-am apucat de treaba, desi nu este un subiect care-mi trezeste interes. M-am hotarat sa continui in stilul asta, postand curiozitati si lucruri interesante. Asa am mai putini hateri decat atunci cand critic agramatii :))

Noi romanii suntem obisnuiti cu taierea porcului, cu colindele, cu bradul de Craciun, dar exista si cateva obiceiuri ciudate de Craciun in lume. Acestea demonstreaza ca spiritul sarbatorilor exista peste tot, indiferent de nationalitate.

1. Demonul Craciunului

Kraus

Asa cum exista Mos Nicolae care aduce cadouri copiilor cuminti, in Austria, Slovenia si Croatia exista si demonul Craciunului care se numeste Krampus care pare a fi insotitorul lui Mos Nicolae si care ii pedepseste pe cei obraznici si neasculatori.

Unul din asta ii trebuia lui Dragnea cand era mic :D. Maine-poimaine instaureaza in Romania un comunism din ala Kim Jong-Ilian si ne obliga pe toti sa credem ca a fost zamislit din Duhul Sfant intr-o pestera sacra din Teleorman.

2. Castraveti din sticla in loc de globuri

globuri castravete

In Germania se pun castraveti din sticla in brad. Parintii pun globuri din sticla in forma de castravete pentru a aduce noroc celor mici. Cel care descopera primul un glob in forma de castravete in brad va avea mult noroc in anul care urmeaza.

Obiceiul dateaza de pe vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand germanii din Germania de Est erau prea saraci pentru a-si permite globuri, asa ca puneau castraveti.

3. Norvegienii si maturile

maturi vrajitoare

Norvegienii nu se simt prea confortabil cu maturile in casa de Craciun, asa ca le ascund si le scot abia dupa ce sarbatorile se sfarsesc. O legenda norvegiana spune ca, de ajun, vrajitoarele si spiritele rele vin din cealalta lume si cauta maturi.

4. Budinca britanica

budinca britanica de Craciun

Budinca este un element foarte important de Craciun pentru britanici. Se spune ca, in timpul prepararii acesteia, gospodinele isi pun dorinte care se vor implini daca aceasta este pusa la copt in sensul acelor de ceas.

5. Panze de paianjen in brazii din Ucraina

panza de paianjen Ucraina

Ucrainienii au ca obicei de Craciun asezarea in brad a unor decoratiuni care seamana cu panzele de paianjen, pentru ca anul viitor sa le aduca mult noroc si liniste.

6. Japonia si culoarea alba

Japonia Craciun

Pentru ca pentru japonezi una dintre culorile lui Mos Craciun este culoarea doliului, pentru niponi albul e culoarea cea mai potrivita pentru cadouri si felicitari de Craciun. Oamenii de acolo cred ca trimiterea de felicitari este un gest nobil. De asemenea, japonezilor le place sa manance produse de la KFC de sarbatori.

7. Mos Craciun de Rusia

Ded Moroz Mos Craciun Rusia

Rusii au propria lor varianta de Mos Craciun care se numeste “Ded Moroz” si care mai este denumit Parintele Zapezii. Despre acesta se vorbeste inca din secolul al 17-lea in povestile pentru cei mici, iar regimul comunist din Rusia l-a declarat mai tarziu simbol al regimului.

Initial, Ded Moroz a fost considerat un aliat al preotilor si un dusman al oamenilor, dar in cele din urma a fost reconsiderat ca simbol al Craciunului in Rusia. Asta i-a adus cadourile lui Putin :D.

8. In cimitir de Craciun

Finlanda cimitir

Oamenii din Finlanda merg in cimitir in Ajunul Craciunului. In Helsinki, aproximativ 75% dintre familii merg in cimitire si aprind lumanari pentru cei decedati. Acest demers este sustinut de autoritati, pentru ca traficul este oprit special pentru aceasta traditie importanta pentru finlandezi.