De ce public fotografii excesiv
Derulez un experiment, cred ca il voi finaliza foarte curand. Ma intrebam de ceva vreme daca postarea de imagini cu mine in fiecare zi ar duce la sporirea traficului pe site si la un spike in graficele Dojotech.ro.
Totodata, testam si daca aspectul fizic conteaza si daca influenteaza in vreun fel traficul. Sunt capabil sa par si mai ravasit decat atat, dar pentru asta ar fi musai sa ma aflu in centrul unei explozii nucleare. Sau intr-un uragan de categoria F5. Experimentul e pe sfarsite si am ajuns la o concluzie.
De ce nu folosesc o camera DSLR pentru a ma fotografia ca un profesionist
Pentru ca nu sunt profesionist :))). Eu n-am in prim-plan rezolutia imaginilor. Nu ma deranjeaza daca imaginile sunt pixelate sau incetosate, nu rezolutia de 250MP ma intereseaza pe mine. Eu folosesc un smartphone.
Nu orice fel de smartphone, ci unul care poate captura fotografii in format RAW. Eu folosesc formatul RAW intrucat are anumite beneficii, e mai flexibil decat JPG. In anumite privinte e nevoie de flexibilitate.
Formatul RAW nu poate fi vizualizat in mod brut de anumite dispozitive, caci inainte de asta trebuie sa fie convertit intr-un format standard de imagine, cum ar fi JPG. Asadar, convertesc imaginile din format RAW in format JPG.
In functie de convertorul RAW utilizat si de filtrul facut pe vapor pe care eventual il utilizezi, pandantivul lantisorului sau un pistrui (de exemplu) iti pot aparea in pozitii modificate cu cativa pixeli, in alt loc. Nu e un capat de lume.
Insa lucrurile astea pe mine ma ingrijoreaza atunci cand convertesc RAW in JPG (incerc pe cat posibil sa nu se creeze anomalii). Din fericire, dupa mine toate imaginile au iesit OK.
La partea grafica ma refer, nu la starea mea de ravaseala din anumite imagini. N-am observat anomalii de conversie RAW in JPG, ca n-am cercetat fiecare molecula. Cine observa anomalii, are liber de la mine sa mi le comunice. Probabil le voi publica aici.
Ce parere am despre Spotify si Apple Music
Spotify e un serviciu de muzica pe care il utilizez in prezent, dar nu si Apple Music. Nu-s familiarizat cu Apple Music, nu utilizez Apple Music si nici nu cred ca voi utiliza acest serviciu. De-asta nu cred ca sunt in masura sa emit o parere despre Apple Music. N-am o experienta personala cu Apple Music.
Dar folosesc nivelul gratuit al Spotify. Nivelul asta vine cu anumite dezavantaje: nu poti asculta orice melodie pe care esti dornic s-o asculti intr-un anumit moment (iti transmite melodii in mod aleatoriu) si ai dreptul la doar cateva skipuri pe ora.
Ar mai fi si bitrate-ul de doi bani al melodiilor, dar pe mine nu ma deranjeaza acest aspect. Plus ca asa economisesc date.
Am observat o chestie interesanta la Spotify. La un anumit numar de melodii, apare ceva ce se doreste a fi o reclama. Ceva in gen: „Salutare! Multumim ca folosesti Spotify. Puteai sa asculti la radio, puteai sa asculti o caseta, puteai sa asculti un CD. Dar ai ales sa asculti Spotify. Multumim pentru asta”.
Nivelul gratuit al Spotify e sustinut de reclame audio, dar, cum probabil nu exista reclame pentru Romania, apare mesajul ala. Initial, m-am intrebat de ce soarele ma-sii te-ar indemna Spotify sa asculti muzica la radio, la caseta sau pe CD, in loc sa asculti la Spotify.
Raspunsul mi-a si aparut: pentru ca Spotify (ca radioul, casetele si CD-urile) e gratuit. N-are nimic de pierdut daca iti ofera alternative tot gratuite, ca oricum pentru nivelul gratuit sustinut de reclame nu plateai in buzunarul Spotify nici o centima.
Sigur, Spotify are un nivel gratuit, dar are si un nivel Premium, cu plata. Mesajul ala cu alternative gratuite cu siguranta nu e transmis pentru utilizatorii Premium ai Spotify, pentru ca serviciul ar avea de pierdut clienti platitori daca i-ar pasa la radio.
Nu utilizez Spotify Premium, pentru ca incerc pe cat posibil sa nu platesc cu cardul online. Anterior, cardul mi-a fost restrictionat de banca si m-am aflat in imposibilitatea de a plati serviciile folosite de Dojotech.ro.
Intr-un final, totul s-a solutionat si cardul mi-a fost deblocat. Cardul imi fusese restrictionat din cauza unei plati facute in vara acestui an catre o companie indiana.
Probabil bancii i s-a parut suspecta acea tranzactie, asa ca a interzis orice plata ulterioara. Dupa ce am renuntat la serviciile acelei companii in site-ul sau, la cateva zile de cine sunt sunat? Pai de un indian, probabil dintr-un call center. Imi aparea un numar ciudat si ma intrebam „cine morti m-o suna de pe un astfel de numar?”
Am fost sunat pentru ca eu sa confirm ca renunt intr-adevar la serviciile lor. A incercat sa-mi ofere promotii, discounturi ca sa raman clientul lor, dar nu m-a induplecat.
Nu poti avea incredere intr-o companie din cauza careia banca iti blocheaza tranzactiile cu cardul si care nu foloseste un procesator intermediar de plati. Toate datele cardului au fost introduse chiar pe site-ul acelei companii, de procesator intermediar nici nu s-a pus problema.