fbpx

Sesiune Q&A 46 – Parere despre Rusia

Sesiune Q&A 46 - Parere despre Rusia

De ce vorbesc in engleza pe Dojotech?

In mod cert nu ca sa-mi etalez cunostintele de engleza. M-am gandit ca ar trebui sa folosesc engleza din cand in cand, ca sa-mi setez o dificultate si sa-mi mentin creierul in activitate.

Un alt motiv e ca doresc sa-i asigur pe vizitatorii straini (posesori de drepturi de autor) ca tratam drepturile de autor pentru continut la modul cel mai serios.

In plus, in engleza nu m-am repetat niciodata. Cand o sa incep sa ma repet si in engleza, probabil voi trece la japoneza, lol… Dupa aia urmeaza romani.

Ce cred despre Rusia?

Or fi dedus unii ca as dispretui Rusia, dar se inseala. Afirmativ, e o tara mai totalitara decat alte tari democratice, are un sistem capitalist rasuflat si nu e tara cea mai sigura pentru jurnalisti, dar Rusia are si lucruri de admirat. Nu cum cred unii cu creiere aplatizate.

Fara sa intentionez sa discriminez pe nimeni, Rusia stipuleaza clar ca casatoriile pot avea loc doar intre un barbat si o femeie. Rusii au o mentalitate mai conservatoare si sunt mai traditionalisti, nu accepta orice aiureala sau curent “politically correct” care se propaga pe mapamond si care ne indeamna sa gandim nonconformist si neconventional fata de unele subiecte.

CITESTE SI:  Bitcoin ar putea fi eliminat din bancile rusesti

In afara de asta, Federatia Rusa e un fabulos producator de armament, iar armata sa se claseaza pe locul 2 la nivel mondial, dupa cea a SUA. Desi armata Rusiei e acum doar o umbra din ce era in Uniunea Sovietica, inca poate distruge tari precum China si SUA, cu arme de distrugere in masa, cum ar fi bombele nucleare.

Dar Federatia Rusa nu e chiar cum doreste mass-media globala sa o portretizeze, adica un pericol iminent pentru orice tara din proximitate. Nu se poate chiar numi tara invadatoare, sunt alte tari si mai si.

Daca Rusia nu intervenea in Ucraina si nu anexa Crimeea (peninsula care cica ar fi fost in 1954 oferita Ucrainei cadou de catre Rusia), NATO ar fi fost si mai aproape de Rusia. Rusii au actionat pentru a indeparta Occidentul, cat era posibil, de frontiera vestica a Rusiei.

Tara era constienta ca e toxica aceasta vecinatate pentru sine. Unii dintre principalii inamici ai Rusiei e democratia vestica si multinationalele vestice care influenteaza stilul de viata al oamenilor.

Rusia a incercat sa se desprinda de imperialismul corporatist si sa-si duca traiul din propriile resurse, nu sa vina multinationalele si sa le dicteze rusilor in propria tara.

CITESTE SI:  Cand s-ar putea prabusi pe Pamant racheta Long March a Chinei

Iar Rusia are meritele ei istorice pana la urma. Rusii au trimis primul om in spatiu, au trimis si primul satelit pe orbita, iar primul obiect creat de om care a ajuns pe Luna a fost trimis tot de rusi.

Rusia are partile ei bune si partile ei rele. E uluitor ce realizari a avut Rusia de-a lungul istoriei, ar fi meritat sa aiba acum un produs intern brut care sa reflecte asta.

Dar unii au tot interesul ca Rusia, o tara cu realizari remarcabile in istorie si bogata in resurse (Rusia fiind pe primul loc in lume la rezervele de uraniu), sa fie mentinuta oarecum la limita subzistentei. Desi SUA au datorii de vreo 100 de miliarde de parai catre Rusia.

Rusia se afla in momentul asta intr-un regres, tara nu s-a putut adapta la schimbarile economice si tehnologice si a ramas in urma Occidentului, decalajele fata de tarile vestice fiind vizibile. Nu se compara Rusia cu SUA la productia de semiconductori, dar macar tehnologia militara ruseasca duduie.

[Edit 28.07] De ce mi-am lansat canalul de YouTube abia acum

Timp insuficient. E dificil sa te imparti in nspe mii de locuri. Si dezvoltator web si blogger pe Goodies iar acum si YouTuber. Cand am trecut la YouTube, n-am mai avut timp de blog.

CITESTE SI:  De ce Apple ar fi renuntat la producerea lui iPhone 12 mini inainte de termen

Nu e exclus sa trec la o frecventa de un clip nou la fiecare 3 zile, ca sa-mi mai eliberez si detensionez programul. Pentru un singur clip de circa 3 minute, e nevoie – si nu exagerez – de vreo 4-5 ore de munca.

In astea 4-5 ore e inclusa scrierea scenariului, adunarea imaginilor, montajul si vreo jumatate de ora pentru encoding. Initial, intentia mea nu era sa folosesc text, ci voce.

Dar cum eu si colaboratorul strain am ajuns in cele din urma pe carari separate – el fiind cetatean britanic, apropo – vocea a iesit din ecuatia canalului meu de YouTube.

Unii poate o sa se intrebe: “De ce nu folosesti vocea ta?” Pai din cateva motive. In primul rand, m-am axat si fixat cu tot dinadinsul pe o voce lucrata. N-am vocea lucrata. Nu-s Morgan Freeman.

In plus, vizez piata internationala, iar o voce cu accent altfel decat american sau englezesc consider ca se potriveste ca nuca in perete. Ca sa creezi aparenta de international, folosesti vocile native de engleza.