fbpx

Sesiune Q&A 36 – Mai exista jurnalism independent in Romania?

Sesiune Q&A 36 - Mai exista jurnalism independent in Romania

De ce articolele Dojotech.ro sunt distribuite pe Facebook numai pe la orele 11AM – 12PM?

Nu a fost aleasa intamplator ora. Auzisem ca poate fi benefic sa postezi pe Facebook pe la 11 dimineata sau pe la 12 amiaza, pentru ca la orele astea ar exista cei mai multi oameni activi pe Facebook.

Nu sunt sigur cat e de adevarata treaba, dar ne-am decis sa cream o regula din acest posibil mit. In pofida faptului ca Facebook nu se compara cu alte surse de trafic pe care le avem. Facebook e mai degraba o gluma, dar una la care nu renuntam.

Important de precizat e si la ce ore avem cei mai multi vizitatori pe Dojotech.ro. Cei mai multi vizitatori intra pe Dojotech pe la ora 21, dupa care urmeaza ora 19, iar apoi ora 11 (dimineata). Cei mai putini oameni intra pe Dojotech.ro la ora 4 dimineata, deci la ora aia majoritatea vizitatorilor nu-s treji.

CITESTE SI:  Ce caracteristica va inchide Facebook si de ce

Dar tinand cont ca avem vizitatori din toata lumea (de la diaspora romaneasca) si punand la socoteala decalajul orelor si fusul orar, ora 4 dimineata de la noi poate sa nu coincida cu ora 4 dimineata a vizitatorilor din diaspora. Asadar, datele pe care le avem e posibil sa nu fie exacte.

Putem afla identitatile celor care intra pe Dojotech.ro?

Mi-as dori sa se poata, altfel n-as balacari atata cativa jegosi cu caracter jegos fara sa le stiu identitatile. Statistici legate de vizitele pe Dojotech.ro (ora, zi, luna, an) avem.

Dar singurul mod prin care putem afla identitatea unui vizitator e daca acesta si-o dezvaluie. Daca posteaza un comentariu pe Dojotech.ro si isi trece si numele la comentariu, da’ numele sa fie real.

Mai e prezent jurnalismul cu adevarat independent in Romania?

Daca te pui pe observat presa si canalele “oficiale” atat de ridicate in slavi in ziua de azi drept posesoare ale adevarului absolut, vei observa ca nu prea. E jurnalism cumparat si politizat. Nu chiar in totalitate, dar sa zicem…

CITESTE SI:  1,4 miliarde de apeluri au fost efectuate pe aceasta aplicatie de Ajunul Anului Nou

Nu se poate sa nu gasesti vreun bombonel formator deformator de opinie care insira teoria batului de chibrit sau niste trompete pentru anumite trusturi de presa, cum ar fi WCNews.

Dar si oameni care trateaza tot ceea ce zic acestia drept litera de Evanghelie. Din partea mea, votantii pesedei sa se potcoveasca cu PSD-ul inca un secol de acum inainte (nici alte partide nu-s foarte breze).

Pentru orice trust de mass-media patronatul dicteaza politica editoriala, unele trusturi alaturandu-se la linia unor partide petarde si detestate, niste fosile vii care au ca membri politicieni dornici de parvenire si sinecuristi.

CITESTE SI:  De ce Facebook trebuie sa renunte la criptarea end-to-end, conform justitiei din SUA

Lichelismul in presa “oficiala” n-ar trebui sa fie, deci, o surpriza. Un moment de reculegere pentru cine credea ca in Romania mai prepondereaza jurnalismul independent de politic.

Atatia oameni “integri” in jurnalismul “oficial” din Romania, te impiedici practic de ei la tot pasul. Si prestatii pro-rusesti cat cuprinde, pentru ca, vorba vine, lumina vine de la Rasarit. Ca rusii pot fi considerati exemple in absolut orice privinta.

Sa privim cu admiratie catre China. Observand chinezii ca intreaga lor economie comunista se prabuseste, trecut-au la capitalism intr-o anumita masura, fuzionand comunismul cu capitalismul.

Si n-au avut chinezii o idee buna? Nici comunism 100% nu e bun, dar nici capitalism 100% nu-i ceva stralucit. Chinezii au combinat avantajele ambelor sisteme ideologice si socio-economice.

Update 06.05: Intreaga mea activitate nu e axata doar pe jurnalism, dar imi permit sa am o parere.

Facebook