fbpx

Sesiune Q&A 20 – Ce limbi straine cunosc

Sesiune Q&A 20 - Ce limbi straine cunosc

Modalitatile de generare de venituri care functioneaza aici

Pai exista mai multe surse de venit care pot fi atribuite unui site/blog, depinde care dintre ele functioneaza. Dar tin sa subliniez ca cea mai mare parte a veniturilor pe care le generam nu au legatura cu site-ul, nu ne bazam in principal pe Dojotech pentru venituri.

Se pot genera venituri cu un site web, dar nu ca acum cativa ani, cand nu prea exista concurenta. Motivul e faptul ca piata din ziua de azi e suprasaturata de site-uri, adica sunt multe si ingramadite ca sardinele.

Site-urilor noi le e dificil sa castige decent, avand in vedere ca exista o multime de alte site-uri rivale mari care abia asteapta sa le fure din trafic nou-venitilor.

Dojotech are avantajul ca nu e nou, chiar ieri a implinit 5 ani. Cum am zis, un site/blog poate castiga din mai multe parti. Unele modalitati functioneaza, altele nu prea.

Ceea ce functioneaza cel mai bine aici sunt advertorialele. Ce-s advertorialele? Niste articole care combina stilul editorial (stirile) cu stilul publicitar (proportia recomandata e de 70%/30%). Adica publicitate deghizata in stire.

CITESTE SI:  De ce Huawei a gafat si a postat un tweet de Anul Nou cu un iPhone

Advertorialele trebuie sa informeze, dar in acelasi timp si sa promoveze o anumita companie, produs sau serviciu. Advertorialele fiind bineinteles platite.

De exemplu, o companie observa Dojotech.ro, remarca ca are autoritate in domeniu si ca se afla pe aceeasi nisa ca aceasta, are incredere ca-i poate ridica si creste brandul, ne contacteaza, negociem si ne-apucam de redactat advertorialul.

Insa e important ca brandul sa fie pe aceeasi nisa ca site-ul. Niciodata n-o sa ne contacteze Napolact ca sa-i promovam cea mai noua si extraordinara telemea, sau mai stiu eu ce.

Ma consider fotogenic?

Nici pe departe. Poate ma considera fotogenic cei care pun intrebari din astea. Eu chiar ma consider fotofobic – daca nu e recunoscuta oficial aceasta fobie, o inventez, o certific si o recunosc eu oficial in numele medicilor sau cine trebuie s-o recunoasca, nu-i problema.

Am trac in fata camerei, simplu. Daca as putea sa stau cu spatele la camera la o zi de nastere, as sta, ca vreau sa ma car cat mai repede. Singurul moment cand nu sunt fotofobic in fata camerei e cand capturez selfie-uri cu mine, cand le capturez chiar eu.

CITESTE SI:  Cheia de inlaturare a ransomware-ului Petya este vanduta pentru 250.000 de dolari

Ma intalnesc cu membrii echipei des?

Incep prin a spune ca oamenii in general ma plictisesc si consider ca imi irosesc timpul. Unul dintre dezavantajele unei echipe e ca din cand in cand trebuie sa te intalnesti cu membrii acesteia. Daca nu cu toti, macar cu unii. Oricat m-as feri si oricat mi-ar displacea, aceste mici reuniuni sunt realitatea neplacuta, n-o pot evita.

Ce limbi straine cunosc?

Nu pot zice ca sunt un mare poliglot care stie 25 de limbi. Stiu doar doua limbi straine la nivel bun (engleza si japoneza, in ordinea asta), dar cuvinte stiu si din franceza, spaniola si altele.

Nu vreau sa invat ceva sau sa-mi pierd timpul cu ceva ce n-o sa-mi foloseasca. N-o sa ma apuc acum sa invat swahili, sau mongola. Japoneza am invatat acum cativa ani si n-am mai vorbit-o de un timp, dar tot mai cunosc cate ceva, ca e o limba usor de invatat si nu se uita usor – asta daca nu te apuci sa inveti japoneza cu alfabetul japonez.

Eu am invatat japoneza cu alfabetul latin, pe care il foloseste limba romana, engleza si asa mai departe. Daca m-as fi apucat sa invat japoneza cu alfabetul japonez, n-as fi ajuns prea departe.

CITESTE SI:  La ce sunt utile modulele RAM false cu lumini LED ale Corsair

O particularitate a limbii japoneze care ma deranjeaza e ca in vorbirea uzuala nu prea se obisnuieste sa se foloseasca pronumele. In loc de “(Watashi) wa omuretsu desu” [(Eu) sunt o omleta], s-ar zice ceva de genul “Wa omuretsu desu”. Acuma, dracu’ mai stie la cine ar trebui sa se refere omu’, ca verbul “wa” (a fi) are aceeasi forma la toate persoanele. Vorbeste omu’ cinci minute fara sa foloseasca pronume, tu esti ceva de genul: “WTF are you talking about, you japanese?”

In ceea ce priveste engleza, mi-am dat seama de o chestie. Vorbitorii nativi de limba engleza invata engleza dupa ureche si n-ar sti sa explice unui non-vorbitor de engleza toate regulile si notiunile.

Nativii invata engleza aproape inconstient, din reflex. Cei care invata cel mai bine engleza (nu dupa ureche) nu sunt vorbitorii nativi, ci aia pentru care engleza nu e limba materna.