fbpx

Parlamentul European “da foc” internetului, mass-media audiovizuala pauza

Parlamentul European da foc internetului, mass-media audiovizuala pauza

Offtopic: Am luat o pauza de la postat pentru ca chiar n-am avut timp si pentru ca m-am saturat sa-mi barfeasca unii si sa-mi interpreteze cele zise.

Ontopic: E posibil sa fi auzit de directiva copyright trecuta de reptilienii din Consiliul European (daca n-ati auzit, asta e pentru ca televiziunile n-au vrut sa stiti). S-a votat asupra directivei, a trecut si urmeaza peste cativa ani sa se implementeze in toate tarile din blocul comunitar.

Nu le-a mers cu ACTA acum cativa ani, asa ca acum au incercat altceva si le-a iesit. Ce-a contat ca 5 milioane de europeni au semnat o petitie prin care s-au opus directivei din cauza careia va apune libertatea pe internet in UE?!

Directiva copyright (care intentionat a fost redactata neclar ca sa se lase loc de interpretari) are practic doua parti: Articolul 11 (praf in ochi) si Articolul 13 (beleaua). Articolul 11 se mai numeste si “taxa pe link”.

Conform Articolului 11, site-urile web sunt obligate sa plateasca site-urile de la care imprumuta extrase pentru a le folosi in cadrul propriilor postari.

Nici Google nu scapa. Ce s-au gandit bosorogii – sclavi ai marilor companii media – din Parlamentul European? S-au gandit sa oblige Google sa plateasca site-urile de la care foloseste extrase pentru a le afisa in rezultatele de cautare.

CITESTE SI:  Ce aplicatie noua ar putea lansa Instagram si pentru ce

In rezultatele de cautare apare titlul postarii, iar mai jos linkul si un mic extras din textul acelei postari. Parlamentarii europeni vor sa oblige Google sa plateasca site-urile de la care foloseste acele extrase, negandindu-se ca nu are nicio logica sa plateasca Google ceva, pentru ca motorul de cautare oricum le aduce trafic acelor site-uri prin faptul ca le ofera expunere in rezultatele de cautare.

Deci Articolul 11 e o mare porcarie de indulcire a opiniei publice si un tertip de-al celor din Parlamentul European pentru ca noi sa credem ca directiva copyright din UE e pentru a proteja munca celor mici si insignifianti, nu marile companii media si de muzica (care au presat puternic de ani de zile parlamentarii europeni sa treaca directiva copyright).

Interesul parlamentarilor europeni nu e sa protejeze de furt munca celor insignifianti, asta-i doar praf in ochi! Vor sa protejeze gigantii din domeniul media ai Europei pe care ii au in brate, negandindu-se ca astfel pun pe butuci internetul.

CITESTE SI:  Google sustine ca LG este cel mai bun partener pentru productia smartphone-urilor

Articolul 13 (si acum incepe toata distractia) e si mai si. Acesta obliga marile platforme online sa fie responsabile pentru continutul pe care il incarca utilizatorii lor. Daca incarca un utilizator de YouTube un videoclip protejat prin copyright si care nu-i apartine, nu mai e dat in judecata utilizatorul (cum era inainte), ci YouTube.

Din acest motiv, YouTube (si nu numai) va fi obligata sa implementeze un filtru automat de upload (ceva care costa sute de milioane de dolari, deci nu si-l vor putea permite companiile mici) care detecteaza automat continutul video incarcat care contine muzica si video protejate prin copyright.

Ceva dificil de implementat. Nu mai zic ca filtrele astea automate (nefiind oameni) nu sunt de incredere, pentru ca uneori le poate scapa continutul protejat de copyright, dar si sa blocheze continut free care nu e protejat. Nu mai e nevoie sa spun ca cei de la YouTube sunt foarte agitati si nu stiu cum sa procedeze in continuare.

Deci YouTuberii nu mai au voie sa foloseasca in clipurile lor muzica, imagini protejate, videoclipuri, scene din filme, seriale, emisiuni TV, clipuri de la alti YouTuberi, adica aproape nimic. Nici macar in scop de parodie care in SUA e considerata fair use.

CITESTE SI:  Google si Facebook isi unesc fortele pentru a construi cel mai rapid cablu trans-Pacific

Acuma sa mai zica parlamentarii europeni ca oamenii sunt eurosceptici din cauza presei rusilor! Parlamentarii europeni bolsevici au distrus total fair use-ul pe internet si se apropie de cenzura online a Chinei.

Iar mass-media audiovizuala nici nu aduce lucrurile astea in discutie. Pentru ca televiziunile sustin directiva copyright si nu vor ca oamenii sa se impotriveasca acesteia, pentru ca sunt in rivalitate si la cutite cu YouTuberii. Au loc proteste in multe parti din Europa, iar televiziunile ascund lucrul asta.

Pe televiziuni le doare fix in p**a de vloggeri si nu le-ar deranja ca YouTuberii sa nu mai existe. Singura cale prin care se poate impiedica aplicarea directivei peste cativa ani in Romania e sa iesim din UE.

Avand in vedere actiunile guvernului si Parlamentului din Romania din ultima vreme care contravin statului de drept, nu-i total exclus ca astia ne vor scoate din Uniunea Europeana. E si coruptia PSD-ista buna la ceva.