fbpx

Opinie despre filmul sud-coreean “Moss” (2010)

Opinie despre filmul sud-coreean Moss (2010)

Un tanar pe nume Ryu Hae-guk (care locuieste in Seul) este sunat de o persoana misterioasa care ii comunica ca tatal sau (pe nume Ryu Mok-hyeong) – care locuia intr-un orasel provincial si cu care n-a pastrat legatura de circa 20 de ani – a decedat.

Tanarul se deplaseaza in provincie pentru a asista la funeralii si pentru a afla cauza mortii. Acesta descopera treptat istoricul tatalui sau si relatia lui cu localnicii din zona.

Tanarul Ryu Hae-guk se decide sa se stabileasca in acel orasel. De indata ce apare, tanarul descopera ca e un oaspete nepoftit pentru anumiti localnici condusi de capetenia Jeong Jae-yeong (un fost detectiv corupt care a fost camarad cu Ryu Mok-hyeong de zeci de ani).

Tanarul Hae-guk anunta ca nu se va intoarce la Seul, ci se va stabili in acel orasel. Capetenia ii accepta decizia, desi la inceput avea unele rezerve.

Aghiotantii capeteniei (un barbat de vreo 70 de ani) nu sunt incantati. Pe masura ce suspiciunile tanarului cu privire la circumstantele mortii tatalui sau se amplifica, acesta se decide sa investigheze.

CITESTE SI:  Fabulos. Smart TV-urile Samsung pentru 2021 vor include asa ceva

In timp ce investigheaza, tanarul Ryu Hae-guk incepe sa creada ca acea capetenie si aghiotantii lui incearca sa-l impiedice sa descopere cauza mortii, capetenia initial refuzand autopsia.

Tanarul ajunge sa-i suspecteze pe toti. “Moss” e un film sud-coreean de suspans si mister, cu o poveste incitanta si care contine si actiune. Dar nucleul sau e o poveste despre coruptie, influenta, vina si pacat.

Tanarul descopera un labirint de tunele sub oraselul provincial, acest lucru crescand suspansul filmului. Filmul “Moss” are o durata de 163 de minute, exagerat chiar si dupa standardele sud-coreenilor, insa e captivant si contine o gramada de intorsaturi de situatie care pot justifica durata filmului.

Totusi, desi intriga e interesanta si iti atrage atentia si interesul in majoritatea timpului, durata filmului “Moss” s-ar putea sa-i determine pe unii sa considere ca filmul ar fi trebuit sa fie mai scurt. Unii cred ca putea fi cu 40 de minute mai scurt si tot aia era.

CITESTE SI:  Opinie despre filmul sud-coreean "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" (2003)

In mare parte din filmul “Moss”, tanarul venit de la Seul si capetenia oraselului provincial par sa fie cele mai importante personaje, dar nici importanta celorlalte personaje nu ar trebui sa fie subestimata, pentru ca sunt rezultatul influentei capeteniei care le conduce. Aghiotantii lui il urmeaza inconstienti si fara chibzuinta.

Initial, cand vizionam filmul “Moss”, aveam impresia ca voi viziona un film sud-coreean de natura mistica, cum s-a intamplat sa mai vizionez in trecut. La inceputul filmului este prezentat personajul Ryu Mok-hyeong (tatal tanarului) cu cateva zeci de ani in urma.

Pe atunci era un fel de predicator in acea zona, predica despre diavol si chestii de genul. Iar oamenii nu incercau sa-l agaseze pentru ca credeau ca vor ajunge in Iad. S-a dovedit a nu fi chiar un film mistic. Sau ar putea fi, poate n-am reusit sa patrund si sa cuprind in intregime filmul, “Moss” avand semnificatii adanci. Cam asa sunt filmele sud-coreene, nu pot fi cuprinse dupa doar o vizionare, sunt reurmaribile.

CITESTE SI:  Sesiune Q&A 30 - Exista clisee in filmele sud-coreene?

Exista unii critici de film care critica acest film pentru ca iti poti forma o idee completa despre film in prima jumatate de ora, ca la inceput afli vinovatii si ca nu mai exista surprize. Astia-s niste critici de duzina, cum exista si filme de duzina. Filmul asta are factorul surpriza, abia la sfarsit iti formezi o idee completa. Pana atunci, ideea e doar partiala sau incorecta.

Scena de la sfarsitul filmului “Moss” e revelatoare (dar nu intr-un mod exagerat de strident; asta apreciez la unele filme sud-coreene, tu insuti trebuie sa le descifrezi) si iti indica care e creierul intamplarilor, e cineva la care oamenii nu s-ar fi gandit. Cheia filmului “Moss” e la sfarsit.