Un grup de liceeni in ultimul an din Romania anului 1972 sunt in ilegalitate deoarece asculta muzica din Occident, aparent fara stirea Securitatii.
Pe vremea aia, Securitatea depunea eforturi considerabile pentru a nu permite insertii de cultura straina in Romania, inclusiv muzica pe care o considera un complot la adresa oranduielii socialismului.
Acei elevi se adunau clandestin si ascultau in mod ilegal muzica de la Jimi Hendrix, The Doors, The Beatles si asa mai departe. „Metronom” era o emisiune radio la Europa Libera care era interzisa in Romania si care difuza muzica din alte tari.
Personajul principal al acestui film e Ana. Un coleg pe nume Sorin si Ana formeaza un cuplu. Filmul incepe cu sfarsitul, cu Sorin care e nevoit sa plece din tara pentru totdeauna, dar fara Ana.
Ulterior, filmul releva motivul plecarii si pe cine a tradat ca sa poata pleca din Romania, cu acordul autoritatilor. Inainte de toate astea, Ana si alti elevi sunt invitati la Roxana, o colega de clasa, pentru a asculta muzica straina si pentru alte activitati.
Ana ii cere acceptul tatalui, ea fiind sigura ca maica-sa nu-si va oferi acordul. Tatal accepta, dar nu si mama ei. In cele din urma, Ana pleaca oricum, mama ei fiind la munca.
Ana e prima care apare la Roxana, dupa care ajung si ceilalti. Sorin mai intarzie si apare abia ultimul. Acesta e surprins si chiar agasat de prezenta Anei acolo (se dezvaluie mai tarziu care e motivul).
Acesta credea ca nu va veni. Nu asta e insa motivul agasarii lui Sorin, ci altul. N-o sa-l detaliez. Sorin le spusese anterior celorlalti ca e in legatura cu un jurnalist francez care le poate transmite scrisorile (cu cereri de piese) catre moderatorul emisiunii Metronom.
Cu un an inainte, in 1971, se adoptase in Romania o lege impotriva celor care iau legatura cu jurnalisti sau agentii de presa straine. Astfel ca, fapta lor, daca ar fi descoperita, ar fi de caz penal.
„Metronom”, un film cu si despre tineri care aspira la libertate in perioada comunismului. Prin muzica, daca fizic nu se poate. Un film care ar putea fi si un asalt la adresa memoriei lui Ceausescu – dansul nefiind in totalitate egal cu Securitatea.