Un film bazat pe fapte reale, un film regizat de Steven Spielberg. In anii ’40, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un om de afaceri german pe nume Oskar Schindler, initial lacom si vanitos, isi transforma fabrica intr-un refugiu pentru oamenii persecutati de regimul nazist, in acest caz evrei.
Dar nu doar evreii au fost persecutati de acel regim, ci si alte etnii. Posibil ca in film sa fie vorba si despre alte etnii. Fabrica lui Oskar Schindler se afla in Polonia ocupata de nazisti.
Pentru ca cei persecutati de regimul lui Hitler sa nu fie trimisi spre gazare sau in lagare de concentrare, Oskar alcatuieste impreuna cu Itzhak Stern (omul lui de incredere) o lista de oameni pe care sa-i angajeze la fabrica lui pe care a transformat-o in fabrica de armament pentru nazisti.
Oskar Schindler obisnuieste sa-si petreaca timpul cu un anume Amon Goeth care ocupa un rang important in armata germana. Spre deosebire de Amon care dispretuieste etniile inferioare si care nu apartin de asa-numita rasa ariana superioara, Oskar Schindler e dispus sa-i angajeze in fabrica lui.
Amon Goeth e un om rece si care nu da doi bani pe vietile acelor etnii, dar totusi Oskar Schindler nu renunta sa-l aiba prin preajma lui. Cei doi chiar discuta intre ei si uneori poarta discutii in contradictoriu.
Faptul ca Oskar isi mentine relatiile cu Amon nu se datoreaza faptului ca ii agreeaza compania, ci faptului ca omul de afaceri are de gand sa negocieze si sa cumpere de la Amon „forta de munca”, oameni care in alte conditii ar merge spre gazare sau in lagare.
Si negociaza cu Amon si-i cumpara foarte scump, la niste preturi astronomice. Pana la urma, Oskar Schindler isi daruieste toata averea pentru a cumpara vreo o mie si ceva de suflete.
„Schindler’s List”, un film despre sacrificiu, umanitate, ororile rasismului si razboiului. Despre lucrurile de care sunt capabile regimurile totalitare care au si motivatie rasiala.