fbpx

Lucruri demne de interes despre cinematografia Coreii de Sud

Lucruri demne de interes despre cinematografia Coreii de Sud

Coreea de Nord a rapit o actrita si regizoare sud-coreeanca si pe partenerul ei sud-coreean

Kim Jong-il – care a condus regimul comunist din Coreea de Nord pana la moartea sa din 2011 – era cinefil. De fapt, era atat de pasionat incat a ordonat rapirea celor doi sud-coreeni. Idei marete avea omu’.

Acestia au fost rapiti pe la sfarsitul anilor ’70 si fortati sa produca filme pentru Coreea de Nord pana cand s-au eliberat in 1986 prin intermediul ambasadei SUA din Viena.

Printre filmele produse se numara “Pulgasari” (versiunea comunista a filmului japonez Godzilla) si un alt film care a inclus primul pupat din cinematografia nord-coreeana.

CITESTE SI:  Smartphone-ul pliabil Samsung ar putea fi cel mai mare telefon al companiei

Cel mai urmarit si cu cele mai mari venituri film sud-coreean din toate timpurile

Este vorba despre filmul in care Coreea invinge invazia japoneza din secolul 16. Filmul la care ma refer e “The Amiral: Roaring Currents” din 2014 care a adunat venituri de peste 140 de milioane de dolari la nivel global. Nu-i de-aici de colea, pentru un film non-american.

Primul “mozol” din cinematografia sud-coreeana a avut loc in 1954

La aproape 6 decenii dupa primul pupat din cinemaul vestic care a avut loc in 1896, a aparut in Coreea de Sud un film cam cu aceeasi premiera, dar pentru cinematografia sud-coreeana.

CITESTE SI:  Ce cipuri ar putea dezvolta Samsung pentru Tesla

Regizorul si actrita acelui film au fost criticati pentru acea scena, in ciuda faptului ca scena a avut loc cu aprobarea sotului actritei – si chiar in prezenta lui. Sotul l-a dat in judecata pe regizor, dar in cele din urma disputa a fost solutionata pe cale amiabila.

Cinematografia coreeana poate fi prilejul unui dialog pasnic dintre Nord si Sud

Cineastii din Coreea de Sud trebuie sa-i fie recunoscatori liderului nord-coreean Kim Jong-il pentru un lucru: pentru prezervarea cinematografiei sud-coreene.

CITESTE SI:  LG prezinta un display masiv OLED transparent si flexibil de 77 inch. Proiectul a fost sustinut de Coreea de Sud

Liderul nord-coreean a colectionat unele dintre primele masterpieces sud-coreene in arhiva sa personala de 200 de filme, unele datand de dinainte de anii ’70.

Pe cand Coreea de Sud nu prea s-a descurcat sa-si pastreze istoria cinematografica. Numai 22% dintre filmele produse de Coreea de Sud in anii ’50 si 44% dintre cele produse in anii ’60 au ramas pastrate in Sud.