Pentru ca, atunci cand ma apuc de ceva si investesc timp si bani in ceva, investesc pe termen cel putin mediu. Nu-mi convine sa aloc ani de zile unei chestii, pentru ca mai apoi sa esuez, sa vad ca totul se naruie si sa descopar ca mai bine nu ma apucam. Exista mai multe motive mai concise pentru care voi lansa un canal de YouTube in engleza, nu in romana.
Dimensiunea potentiala a audientei
Cati oameni vorbesc romana si cati oameni vorbesc engleza? E ca si cum ai compara mere cu pere. Romaneste vorbesc vreo 20 de milioane de oameni, engleza vorbesc poate si 1 miliard de oameni la nivel mondial.
In orice tara din lumea asta exista oameni care vorbesc engleza. Auzisem acum cativa ani ca in China exista mai multi vorbitori de engleza decat in Statele Unite.
Daca ma orientez pe engleza, ma pot adresa unui numar imens de oameni (ma pot adresa unui public international), iar asta poate insemna mai multe vizualizari la clipuri.
Publicitatea din afara se plateste mai bine
Din nou, nu poti compara veniturile din publicitate pe care le obtii de pe urma traficului si vizitatorilor din tari din afara cu veniturile din publicitate pe care le obtii de pe urma traficului din Romania.
Sa-mi deschid canal de YouTube in romana ca toti neavenitii si nulitatile? Nici vorba. Sunt capabil de mai bine decat atat. YouTuberilor romani le-as zice asa: „stati dracului pe loc”. Si sa se bage pe international… chiar daca acolo concurenta e mai acerba.
Nu intrezaresc un viitor luminos pentru Romania
Adica nivelul de trai se erodeaza, economia se prabuseste (si implicit si veniturile din publicitatea romaneasca), oamenii (o parte dintre ei gunoaie) pleaca din tara, se goleste tara de populatie si asa se duce dracu’ tot…
Cine mortii ma-sii sa-ti mai urmareasca clipurile daca tarisoara asta va fi stearsa de pe fata pamantului si limba romana poate va disparea peste cativa zeci de ani, daca romana va ajunge precum latina – o limba pe care n-o mai vorbeste nimeni, poate in afara de Papa Francisc? Daca stiam chestiile astea acum 5-6 ani, nici nu ma apucam sa-mi deschid site de tehnologie in romaneste. Chiar daca avem vizitatori pe site din intreaga tara si din lume.
––––––––––––––-
Normal, pentru un canal de YouTube in engleza, cel mai bine ar fi sa apelezi la vorbitori nativi de engleza. Nu e vorba ca eu nu m-as pricepe, dar n-am incredere totala ca nu voi comite nicio greseala.
Pot purta o conversatie de nivel mediu spre avansat, dar nu stapanesc la perfectie engleza, la fel ca in cazul multor oameni care nu sunt vorbitori nativi de engleza. Vorbitorii nativi sunt cei mai indicati in acest caz.
Oricat mi-ar placea sa se creada ca sunt atotstiutor si ca le stiu pe toate, de fapt nu le stiu pe toate si trebuie sa apelez la cineva care se pricepe.
Nimeni n-are cum sa le stie pe toate si sa se priceapa la toate. Plus ca nici nu-mi permite timpul sa ma apuc de toate. Nu-mi pot imparti timpul pentru o gramada de sarcini simultan.
Pentru un canal de YouTube ai nevoie de scenarist, editor, dar si de cineva care sa urmeze scenariul. Nu-i chiar floare la ureche si e nevoie de timp pentru toate astea.
Later Edit: In caz ca YouTuberii romani s-au simtit sau se vor simti insultati de cele zise mai sus, atat le zic: „Hai sictir, dependentilor de piata romaneasca”. Eu doar oferisem un sfat util, ramane la latitudinea lor daca il urmeaza.
Later Edit 2: Sa nu cumva sa se inteleaga in mod eronat. Nu ma refeream la faptul ca in Romania n-ai nicio sansa daca ai un site in romana sau un canal de YouTube in romana. Se poate castiga si asa foarte bine, mai ales in raport cu cheltuielile reduse de trai din Romania.
Ce-am vrut sa zic e ca unii sunt mai ambitiosi si tintesc mai sus. Ideea apocaliptica cu disparitia Romaniei e mai mult una teoretica si nu se poate zice ca-i una iminenta si ireversibila. Nu e exclus ca nivelul de trai si economia – care sunt agrenate in acelasi mecanism de care depindem toti – sa n-ajunga in acea groapa.