fbpx

De ce inlocuim imaginile articolelor

De ce inlocuim imaginile articolelor

Daca tot nu prea mai misca nimic pe aici, m-am gandit sa misc si sa compensez eu, desi timpul meu pentru aceasta publicatie e extrem de limitat. Timpul meu in general e extrem de pretios, dar sunt dispus sa depun un efort.

Apropo, un site web implica nu doar redactare de articole, ci si administrare si operatiuni de securitate, de exemplu. Mai ales cand folosesti server propriu si site-ul l-ai proiectat chiar tu. Asta pentru cine credea ca e floare la ureche.

Deci de ce inlocuim imaginile? Nu ca ne-am dori neaparat. Daca am avea de ales, am alege sa nu le inlocuim, pentru ca e extrem de mult de munca.

CITESTE SI:  Update-ul iOS care descarca exagerat acumulatorul iPhone-urilor vechi

Trebuie inlocuite un numar URIAS de imagini incarcate de-a lungul a ani de zile, nu de acum cateva luni. Problema e, pur si simplu, copyright-ul buclucas.

Multe imagini, dupa cum se stie, se afla in sfera copyright-ului, a legilor drepturilor de autor. Adica nu poti pune pe propriul blog sau site orice imagine, dupa cum ti se scoala tie.

Ca e ilegal si poti fi dat in judecata. Cineva a muncit pentru acea imagine, dar pana acum astfel de imagini erau legal de folosit in contextul expunerii unei stiri, adica in scop editorial (fair use = utilizare cinstita).

CITESTE SI:  Cum a fost gasit individul care a pus o camera spion in baia unui avion

Noi pana acum am incarcat si postat astfel de imagini pentru ca asa procedau si case mai mari. Vorbesc de publicatiile internationale, in special cele din SUA.

Da’ s-a gandit recent probabil Comisia Europeana sa ne strice noua europenilor toata distractia dintr-o data. SUA inca au fair-use-ul care le permite americanilor sa foloseasca legal imagini cu copyright in scop editorial, parodie, comentariu, review si asa mai departe.

Dar UE vrea sa distruga fair-use-ul. Numai drepturi sa avem noi, europenii? Nu mai avem voie sa postam orice imagine, ci trebuie sa le gasim pe cele pe care le putem posta si sa postam si linkul sursa.

CITESTE SI:  La ce poate rezista SUV-ul blindat al BMW

Dar problema e ca imaginile pe care le putem incarca sunt de calitate indoielnica si uneori nu gasesti imaginea potrivita. Ne-am fi dorit ca Comisia Europeana sa fi venit cu aceasta idee nastrusnica – usor comunista si care aduce a cenzura crasa – inca de acum cativa ani in urma, nu abia acum. Estimez ca va dura peste un an de zile pentru a inlocui toate imaginile.