fbpx

Cat castig cu joburile mele (clickbait)

Cat castig cu joburile mele (clickbait)

Dupa cum am precizat intr-un articol mai vechi, am doua joburi. Unul de programator (anterior de software; acum mai mult de web) si celalalt de blogger. Sunt programator web freelancer (liber profesionist) si lucrez la proiecte mai simple direct cu companiile din afara (e mult mai rentabil decat cu companiile de la noi), adica lucrez cu HTML, CSS, JavaScript, PHP si chestii din astea. Iar in timpul liber mai postez pe blogul asta.

Am fost intrebat de destul de multe ori cat castig. Si tot de atatea ori m-am eschivat si am evitat sa raspund. Si ma eschivez si acum. In primul rand pentru ca consider ca e lipsit de profesionalism sa bat toba cu cat castig si in al doilea rand pentru ca nu vreau sa o dau in cocalareala. Diferenta dintre mine si cocalari ar fi ca aia se lauda cu maruntisul de la cules capsuni in Spania.

CITESTE SI:  Cati tineri sunt ingrijorati de faptul ca stau prea mult timp pe smartphone-uri

Asa cum nu-i intreb pe altii ce salarii au, asa nici acestia nu ar trebui sa ma intrebe pe mine cat castig. Consider ca nu e bine sa dai oamenilor impresia ca esti foarte avut, pentru ca pot aparea situatii nedorite. Si, daca nu era clar, titlul e clickbait, deci nu am de gand sa-mi divulg castigurile.

CITESTE SI:  Cum elimina Facebook continutul extremist de pe platforma sa

In fine, ca programator/dezvoltator web ma confrunt deseori cu concurenta din partea indienilor si a altor muritori de foame din lumea a treia care abia au atins un mouse si care percep niste preturi mai mici decat programatorii din tarile mai dezvoltate, dar bine ca nu toata lumea are incredere in munca programatorilor web indieni care trag in jos preturile. Ce e ieftin nu e intotdeauna bun si de calitate. Cine vrea calitate trebuie sa plateasca cat trebuie pentru asta.

Fiind programator freelancer, sunt propriul meu sef, lucrez de unde vreau (din orice loc din lumea asta se poate; chiar si in aer liber, numai sa ma tina bateria), imi creez programul de lucru pe cont propriu si nu am pe cineva mai sus decat mine in ierarhie care sa-mi toace nervii zilnic.

CITESTE SI:  De ce politicienii din SUA vor eliminarea criptarii end-to-end

Dar, bineinteles, a fi liber profesionist nu inseamna ca muncesti mai putin si ca ai mai putine responsabilitati, doar ca nu ai un sef care-ti sufla in ceafa si iti alcatuiesti programul de lucru dupa cum vrei. Iar ca sa te tii de acel program ai nevoie de ceva disciplina si determinare, altfel nu se poate.

P.S.: Pe Dojotech.ro mai mult lucreaza echipa…