Gadgeturile conectate din locuinte devin din ce in ce mai conectate, dar domeniul sanatatii abia incepe sa le alature lor. Unul dintre cele mai importante motive pentru care medicii evita sa-si conecteze dispozitivele conectate este ingrijorarea cu privire la sanatate – pentru tehnologia medicala, atacarea unui dispozitiv cu malware poate insemna atacarea unei persoane.
Cu toate acestea, spitalele au cautat modalitati de a diminua atacurile malware, iar programele antivirus au fost metoda cea mai comuna. Dar cercetatorii si medicii au mesterit recent o noua metoda de a detecta actiunile digitale rele si malware-urile: un program care se numeste WattsUpDoc. WattsUpDoc este un soft care foloseste energia si electricitate ca si metoda de a detecta daca un malware a fost introdus intr-o retea.
Casele si dispozitivele noastre sunt din ce in ce mai conectate iar acest lucru este bun pentru confortul nostru. Cu toate acestea, acest lucru mai inseamna si ca mai multe dispozitive pot fi tintele hackerilor, iar implicatiile pot fi foarte serioase daca te gandesti ca aceste dispozitive conectate sunt folosite si in spitale. Totusi, s-a gasit o solutie la aceasta problema, chiar din partea medicilor.
Studii recente efectuate de medici au venit cu o noua metoda de a detecta programele malware, si anume printr-un program denumit WattsUpDoc. Numele este foarte sugestiv pentru ca face referire la domeniul medical si pentru ca sugereaza cum are de gand programul sa detecteze softurile rau-intentionate.
Softul WattsUpDoc poate analiza energia utilizata de dispozitive si sa detecteze orice anomalie in fluxul de electricitate. Potrivit lui Kevin Fu, unul dintre profesorii din spatele WattsUpDoc, din cauza programelor malware, fluxul de electricitate se schimba, iar pana acum WattsUpDoc a avut o precizie de 94% in detectarea malware-ului.
Programul WattsUpDoc nu este nou. Acesta exista din anul 2013 iar pana acum cercetatorii si medicii au lucrat la imbunatatirea preciziei.