Luand o pagina de la Jules Verne, cercetatorii de la Microsoft cred ca viitorul centrelor de date ar putea fi sub mare.
In functie de dimensiunea unei companii, unele centre de date sunt mici, sau, in cazul unor companii ca Apple, Microsoft sau Facebook, acestea au centre de date masive care se intind pe mai multe pogoane de teren.
Cu toate acestea, dezavantajul plasarii nu este nu numai faptul ca acestea ocupa teren, dar si ca acestea necesita de asemenea o cantitate destul de mare de aer conditionat pentru a le pastra temperatura scazuta, pentru ca, sa recunoastem, desertul poate fi destul de fierbinte.
Cu toate acestea, Microsoft crede ca a gasit o solutie la aceasta problema, iar asta prin luarea acelor centre de date in mare.
Cu numele de cod Project Natick, Microsoft a explorat aceasta idee inca din 2013 cand angajatii au scris un studiu despre conceptul unui centru de date sub-acvatic in mare.
Potrivit lui Ben Cutler, un designer de computere de la Microsoft care a lucrat la acest proiect de centre de date sub mare, „Cand am auzit pentru prima oara despre asta, m-am gandit ‘Apa… electricitate, de ce ai face asa ceva?’
Dar cu cat de gandesti mai mult la asta, totul incepe sa aiba sens”. Prin pastrarea centrelor de date in mare, acest lucru va face ca sistemele sa se raceasta in mod gratuit.
Cu toate acestea, nu totul este atat de bine si frumos. Exista alti factori, cum ar fi mediul (cum ar fi cum ar putea capsulele sa afecteze oceanul) si tehnica care trebuie sa fie luata in considerare.
La urmei urmei, nu va fi la fel de usor sa trimiti un tehnician sub apa pentru a repara problemele, comparativ cu situatia in care data center-ele se afla pe uscat.
Va dura o vreme pana ce centrele de date devin realitate, dar, intre timp, Microsoft se asteapta ca va testa un sistem mai mare in 2017.