In curand, ar putea aparea schimbari pentru formatul de imagine cel mai larg adoptat de pe internet, JPEG.
Sa spunem ca ai gasit o imagine JPEG amuzanta pe internet si o descarci pe computerul tau si o share-uiesti pe Twitter sau Facebook sau Instagram.
Asta este ceea ce fac o multime de oameni in zilele noastre, dar se pare ca este ceva de care Comisia JPEG nu este prea incantata, mai ales ca repostarea imaginilor JPEG pe care nu le detii fara a spune de unde le ai sau fara a avea permisiunea este in esenta piraterie.
Din acest motiv, se pare ca aceasta comisie ia acum in considerare implementarea DRM-urilor (Digital Rights Management) in formatul JPEG la o scara mai larga.
Dupa cum se pare, formatul JPEG 2000 deja incorporeaza DRM-uri, desi acel format este folosit in mod normal pentru imaginile medicale si in alte industrii, asadar, cum am spus deja, comisia decide acum daca ar trebuie sa duca caracteristica DRM la scara mai larga.
Nu este nicio indoiala ca acest lucru se face cu bune intentii, avand in vedere ca DRM-urile comsiei vor proteja practic drepturile fotografilor si agentiile de stiri care se bazeaza pe imagini exclusive pentru a-si castiga veniturile, dar in acelasi timp ar parea un fel de strictete.
Am vazut cum DRM-urile care au fost folosite pentru filme, muzica si jocuri video au esuat, asa ca nu suntem siguri cum vor fi acestea diferite.
Electronic Frontier Foundation a luat la cunostinta aceasta chestiune si a propus o alternativa la DRM-urile comisiei, cum ar fi criparea si semnarea metadatelor JPEG, pastrandu-se astfel intacte informatiile despre imagine impotriva site-urilor precum Facebook si Twitter care de obicei inlatura metadatele atunci cand imaginile sunt postate online.