NASA a surprins un eveniment cosmic rar cu unul dintre cele mai noi telescoape ale sale. Agentia spatiala NASA a observat cum o gaura neagra distruge o stea de dimensiunea Soarelui nostru. Evenimentul a fost surprins in detaliu de TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).
Spatiul cosmic poate fi fascinant, deoarece e inimaginabil de vast si avem inca foarte multe de descoperit si de inteles. Acesta e motivul pentru care se poate intelege entuziasmul NASA din spatele unei descoperiri recente.
In premiera, agentia spatiala NASA din Statele Unite a reusit sa surprinda un eveniment cosmic rar cu unul dintre telescoapele sale mai noi.
Evenimentul cosmic in cauza este observarea unei gauri negre cum invaluie si distruge o stea de dimensiunea Soarelui nostru. Cum am spus, surprinderea unei gauri negre cum distruge o stea este o premiera.
Transiting Exoplanet Survey Satellite al agentiei spatiale NASA a reusit sa surprinda evenimentul cu gaura neagra care distruge steaua uriasa, de la inceput pana la sfarsit. Desi nu putem spune cum arata real-life (din cauza distantei prea mari fata de telescop), NASA a creat o simulare care ne ofera o idee cum ar arata evenimentul daca l-am fi observat de aproape.
Trebuie sa spunem ca distrugerea stelei uriase e incredibila. Potrivit lui Chris Kochanek, un profesor de astronomie la Ohio State, „A fost o combinatie de noroc si experienta, uneori de asta ai nevoie pentru a impinge stiinta inainte”.
Motivul pentru care este nevoie de noroc este faptul ca, pentru a se produce acest eveniment, stelele trebuie sa fie foarte aproape de o gaura neagra.
Cercetatorii NASA au estimat ca acest eveniment rar cu o gaura neagra care distruge o stea apare la fiecare 10.000 sau 100.000 de ani. Potrivit acelui profesor de astronomie, „Imagineaza-ti ca stai deasupra unui zgarie-nori din centrul orasului, arunci o bila din varf si incerci ca bila sa cada intr-o gaura de canalizare. Este mai greu decat atat”.