Printarea 3D se poate dovedi o modalitate eficienta din punctul de vedere al costului pentru militarii de pe glob, iar acestia au testat ideea crearii de piese de inlocuire si chiar hrana pentru soldati.
Marina Statelor Unite a incheiat un parteneriat cu Laboratorul National din Oak Ridge pentru a printa 3D ceva mult mai mare decat o piesa de inlocuire. Au printat 3D un submersibil ca si o dovada a conceptului, in mai putin de patru saptamani.
O echipa de la Naval Surface Warfare Center din Statele Unite a dezvoltat acest concept de submersibil printat 3D. Acesta se numeste Optionally Manned Technology Demonstrator si se bazeaza pe un submersibil pe care fortele speciale ale Marinei Statelor Unite il folosesc in prezent.
Munca la acest concept de submersibil a inceput in luna august a anului trecut si, avand in vedere ca este o nava destul de mare, Marina Statelor Unite a fost nevoita sa foloseasca o imprimanta 3D industriala denumita Big Area Additive Manufacturing pentru a printa sase sectiuni din fibra de carbon ale conceptului de submersibil.
Sectiunile au fost apoi asamblate pentru a crea acest concept de submersibil lung de 9,1 metri. Marina Statelor Unite a avut patru saptamani pentru a dezvolta carena, asa ca aceasta in prima saptamana a proiectat nava, iar apoi a inceput sa printeze componentele in urmatoarea saptamana.
Acum, se intampla ca acest concept submersibil sa fie cel mai mare bun printat 3D din Marina Statelor Unite. O carena conventionala poate necesita pana la cinci luni de zile pentru a fi produsa si ar putea costa pana la 800.000 de dolari, potrivit Departamentului de Energie din Statele Unite.
Aceasta carena imprimata 3D a fost cu 90 de procente mai ieftin de produs si a fost produsa in mai putin de o luna. Avand in vedere ca acesta este dovada unui concept, submersibilul nu este functional, dar acesta arata ca este intr-adevar posibil sa printezi creatii atat de masive. Se asteapta ca prototipuri functionale ale vaselor imprimate 3D ar putea fi lansate in 2019 de Marina Statelor Unite.