Un nou sistem care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a gasi fisuri capturate in clipuri video cu reactoarele nucleare ar putea contribui la reducerea accidentelor si a costurilor de intretinere, spun cercetatorii.
Asa cum am observat din incidentele din trecut, reactoarele nucleare pot sa duca la consecinte dezastruoase, consecinte cu care inca ne confruntam decenii mai tarziu si, eventual, cu care ne vom confrunta in deceniile viitoare.
Cu toate acestea, este posibil ca aceste lucruri sa poate fi reduse sau eventual eliminate in viitor, datorita utilizarii inteligentei artificiale. Cercetatorii de la Universitatea Purdue au dezvoltat un sistem de inteligenta artificiala care poate ajuta la gasirea fisurilor fizice in reactoarele nucleare, ceea ce nu numai ca va contribui la reducerea accidentelor si la prevenirea lor in viitor, dar inteligenta artificiala va reduce si costurile de intretinere daca aceste fisuri sunt gasite devreme.
Acest lucru este posibil printr-un framework „deep learning” care va analiza cadrele video individuale pentru gasirea fisurilor pe reactoarele nucleare. De acolo o „schema de fuziune a datelor” va aduna informatiile din fiecare cadru video si va putea detecta fisurile in fiecare cadru video.
Pana in prezent, se pare ca sistemul de inteligenta artificiala are o rata de succes de 98,3%, procent care, potrivit profesorului Mohammad R. Jahanshahi, este semnificativ mai mare decat cele ale altor abordari.
Acesta adauga, „Inspctarea perioadica a componentelor centralei nucleare este importanta pentru a garanta ca operatiunile sunt sigure. Cu toate acestea, practica actuala este consumatoare de timp, plictisitoare si subiectiva si implica tehnicieni umani care analizeaza clipurile video pentru a identifica fisuri pe reactoare”. Asadar, inteligenta artificiala se poate dovedi utila pentru gasirea crapaturilor de pe reactoarele nucleare.