In acest moment, exista dispozitive care pot functiona prin citirea mintilor noastre sau, mai degraba, prin citirea semnalelor din mintea noastra si convertirea acestora intr-o actiune.
Cu toate acestea, datorita eforturilor cercetatorilor de la MIT, s-a reusit crearea unui dispozitiv purtabil care poate fi purtat pe fata si care va fi capabil sa „auda” gandurile noastre din cap.
Potrivit cercetatorilor MIT, „Sistemul este alcatuit dintr-un dispozitiv purtabil si un sistem de calcul asociat. Electrozii din dispozitivul purtabil citesc semnalele neuromusculare in maxilar si fata care sunt declansate de verbalizarile interne – spunand cuvinte ‘in capul tau’ – dar care sunt nedetectabile ochiului uman. Semnalele sunt incarcate intr-un sistem de invatare automata care a fost instruit sa coreleze anumite semnale cu anumite cuvinte”.
Ideea a aparut atunci cand cercetatorii incercau sa gaseasca o solutie pentru a contopi masinariile si oamenii impreuna intr-un mod mai putin perturbator.
Cercetatorul lider Arnav Kapur ofera un exemplu despre cat de perturbator este faptul ca, ori de cate ori vrem sa cautam ceva, va trebui sa ne scoatem telefoanele, sa tastam un cod, sa lansam o aplicatie, sa tastam cuvintele cheie si asa mai departe.
Toate acestea ii distrag atentia utilizatorului de la mediul inconjurator si de la oamenii din apropiere. Cu acest dispozitiv purtabil de-al cercetatorilor MIT care aude ce avem in cap, utilizatori se pot gandi la actiunea pe care vor sa o execute si sa se intample, lasand intregul proces sa aiba loc la nivel intern, pentru a nu fi perturbator in lumea reala.
Alte intrebuintari ale dispozitivului purtabil care aude ce avem in cap includ posibilitatea de a va controla gadgeturile de la distanta, asa ca imaginati-va stand confortabil si schimband canalele sau controland redarea media sau efectuarea unor calcule multiple si precise in capul dv. Nu arata ca dispozitivul purtabil cel mai elegant proiectat, dar este in faza incipienta de dezvoltare, asa ca presupunem ca designul cercetatorilor poate fi iertat.