Este usor de vazut de ce dronele sunt ideale pentru supravegherea oamenilor, in special in zonele aglomerate, pentru ca acestea pot oferi o privire de ansamblu asupra a ceea ce se intampla. Cu toate acestea, faptul ca acestea sunt atat de departe de multimea de oameni inseamna ca anumite lucruri ar putea fi omise de pilotul dronei, dar aici intra AI (inteligenta artificiala) in joc.
Intr-o lucrare de cercetare recent publicata intitulata „Eye in the Sky”, aflam ca cercetatorii folosesc AI in drone pentru a ajuta la detectarea unui comportament violent intr-o multime de oameni.
Dronele si AI ar putea fi utile pe parcursul festivalurilor uriase, acolo unde anumite tipuri de comportamente ar putea fi trecute cu vederea din cauza numarului mare de oameni care participa.
De asemenea, AI si dronele pot fi folosite in timpul protestelor pentru a scoate din schema oamenii care se comporta in mod necorespunzator si asa mai departe. Desi suna bine pe hartie, in practica nu pare la fel de bine.
Potrivit cercetatorului principal Amarjot Singh de la Universitatea Cambridge, AI de pe drone are o rata de 94% pentru acuratetea identificarii comportamentelor violente, dar se pare ca, cu cat mai multi oameni sunt introdusi in cadrul respectiv, cu atat scade rata de precizie.
De asemenea, in timpul testelor, aceste comportamente violente au fost pur si simplu prefacatorii, pentru ca cercetatorii au cerut voluntarilor sa imite diferite tipuri de comportamente.
De asemenea, dupa cum puteti vedea in clipul video de mai jos, voluntarii sunt distantati unii de altii, ceea ce inseamna ca este mai usor de cautat comportamentul violent cu dronele si AI.
Asta inseamna ca, intr-o situatie din lumea reala, s-ar putea ca AI sa nu fie neaparat la fel de utila la depistarea comportamentelor violente ale oamenilor. Cu toate acestea, asa cum am spus, pe hartie pare ca AI si dronele ar putea fi utile in situatii cu multimi mari de oameni, asa ca, poate cu anumite imbunatatiri, ar putea avea o intrebuintare practica intr-o zi.