NASA a gasit deja o gramada de exoplanete in jurul stelelor din apropiere si va repera multe altele odata ce Telescopul Spatial James Webb (JWST) se lanseaza. Problema este ca cercetatorii NASA nu sunt siguri care combinatii de planeta-stea sustin mai probabil viata.
Un nou studiu al NASA a constatat ca planetele care orbiteaza in jurul stelelor mai mici, cum ar fi Trappist-1, si-ar putea pastra oceanele timp de miliarde de ani, chiar daca acestea sunt destul de apropiate – cu conditia ca steaua sa emita cantitatea potrivita de radiatii infrarosii.
In viitorul apropiat, astronomii NASA vor scana stelele pitice rosii pentru planete locuibile, mai degraba decat alte tipuri precum Soarele nostru. Asta pentru ca sunt mai usor de gasit si suficient de mici incat sa se poata detecta planete locuibile asemanatoare Pamantului.
In plus, reducerea luminii este vizibila atunci cand o planeta trece in fata, iar cercetatorii NASA pot detecta compozitia atmosferei sale pe baza a cat de multa lumina de la stele absoarbe.
Din acest motiv, cercetatorii sunt, evident, foarte preocupati de ce stele pitice rosii si stele pot sustine viata. Aici intervine noul studiu realizat de o echipa de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale al NASA si de Institutul de Tehnologie din Tokio.
Daca o planeta este prea rece, apa va ingheta, ceea ce ingreuneaza formarea vietii. Daca este prea fierbinte, apa se va evapora si se va ridica in stratosfera, acolo unde se va rupe in hidrogen si oxigen la lumina UV a stelei.
Cea din urma stare, denumita „sera umeda”, duce in cele din urma la pierderea tuturor oceanelor, eliminand orice sanse de viata. Spre deosebire de Pamant, planetele de pe sistemele pitice rosii sunt adesea blocate, cu aceeasi parte indreptata intotdeauna catre stea. Aceasta duce la o incalzire extrema pe o parte si la o racire extrema pe cealalta parte.