Institutul Allen pentru Inteligenta Artificiala si Universitatea Washington au creat un sistem de inteligenta artificiala care poate raspunde la intrebari de geometrie SAT la fel de bine ca si un elev american de clasa 11-a, un progres pentru cercetarea in domeniul cercetarii inteligentei artificiale.
Cat de inteligente pot deveni computerele? Nu chiar pana la nivelul oamenilor inca, dar se fac pasi mici in acea directie.
De exemplu, un sistem care este cunoscut drept GeoS a reusit practic sa raspunda in mod corect la 49% dintre intrebarile de geometrie din testul SAT, rezultatul fiind la egalitate cu cel al altor absolventi umani obisnuiti.
Acest punct de referinta a aparut ca urmare a faptului ca Institutul Allen pentru Inteligenta Artificiala care se intampla sa fie o organizatie de cercetare fondata de cofondatorul Microsoft, Paul Allen, a prezentat sistemul lor GeoS.
Institutul Allen pentru Inteligenta Artificiala a mentionat ca, „Daca aceste rezultate ar fi fost extrapolate pentru intreg testul SAT la matematica, computerul ar fi obtinut un scor SAT de 500 (din 800), rezultatul mediu pentru anul 2015”.
Cu siguranta, asta e departe de un computer care va putea sa preia controlul asupra lumii, dar, sa fim cinstiti cu intreaga situatie, acesta este cu siguranta un start binevenit.
La urma urmei, acesta nu se ocupa numai cu tiparele de detectare din venele recunoasterii vocale ale lui Siri si a recunoasterii faciale din fotografii a Google, ci este practic o incercare decenta de a afla ce sa faca cu tipul de date care a fost introdus mai devreme.
Practic, ne uitam la o inteligenta artificiala care analizeaza diagramele si textul pe care il vede, inainte de a aplica cine stie ce algoritmi pe care ii are pentru geometria de stiut si tipul intrebarilor adresate.