O mana robotica care poate invinge orice om la jocul piatra-hartie-foarfece a determinat ca Tokyo University sa aiba cea mai mare dilema etica de la Al Doilea Razboi Mondial.
Ar trebui ca Tokyo University sa ridice o interzicere veche de 70 de ani pentru a exploata o asemenea tehnologie pentru a construi arme?
Ca multe alte lucruri in viata, stiinta este o sabie cu doua taisuri. Exista modalitati prin care o poti folosi pentru lucruri bune, precum si optiuni de a ramane pe cealalta parte a spectrului.
Se pare ca o mana robotica care intotdeauna castiga atunci cand ii provoaca pe oameni la un joc de piatra, hartie, foarfece a determinat ca Tokyo University sa aiba o dilema etica legata de etica de mari proportii din 1945.
Ar trebui ca profesorii universitari de la Tokyo University sa elimine o interzicere veche de zeci de ani pentru a folosi aceasta tehnologie pentru a produce arme?
Aceasta dezbatere si dilema etica nu ar trebui sa ramana numai in limitele Tokyo University. Se pare ca opinia publica nu este prea incantata de incercarile actuale ale premierului Shinzo Abe de a schimba cateva lucruri din constitutia tarii, eliminand astfel cateva zeci de ani de pacifism.
Desi mana robotica a Tokyo University in discutie poate fi vazuta drept un progres stiintific care nu face rau nimanui, altii vad aceasta tehnologie folosita in membrul mecanizat pentru a fi transferat in sistemele anti-racheta, roboti cu inteligenta artificiala armati pentru campul de lupta si drone care se pot feri de gloante.
Care crezi ca va fi rezultatul final? Va ramane publicul darz si neconvins, sau problemele practice precum securitatea nationala vor fi platforma pe care pacifismul ia un loc in spate pentru Tokyo University?