Oamenii de stiinta din China au fost capabili sa incalzeasca plasma la o temperatura de trei ori mai mare decat cea a nucleului Soarelui, si anume de 90 de milioane de grade Celsius, pentru un timp record de 102 secunde, avand in vedere ca cei din China au progresat cu extragerea energiei din fuziunea nucleara in testele de fuziune.
S-a raportat saptamana trecuta ca Germania a facut un pas urias inainte cu masinaria sa masiva de fuziune nucleara, avand in vedere ca au fost capabili sa creeze prima lor plasma de hidrogen.
Masinaria a putut sa produca si sa sustina plasma de hidrogen in prima sa incercare. China a facut un pas mai departe.
Testele lor de fuziune in reactor din China au creat plasma care a ajuns la o temperatura de 90 de milioane de grade Celsius, mai fierbinte decat nucleul Soarelui, pe care au sustinut-o timp de aproape doua minute, 102 secunde ca sa fim exacti.
Testele de fuziune de 90 de milioane de grade Celsius au fost efectuate la Experimental Advanced Superconducting Tokamak. Campurile magnetice intense sunt atent controlate in masinaria din China, permitand plasmei sa fie cuprinsa intr-un inel ingust care ruleaza prin centrul sectiunii circulare a masinariei.
Sustinerea plasmei la temperaturi incredibile este importanta pentru crearea energiei si reprezinta scopul final al reactoarelor de fuziune.
Aceste reactii trebuie sa ruleze pentru o perioada semnificativa de timp, avand in vedere ca pornirea lor necesita o cantitate uriasa de energie.
Daca reactia stagneaza prea devreme, acest lucru este foarte negativ in ceea ce priveste energia. Merita mentionat aici ca aceasta nu este cea mai mare temperatura creata vreodata pe Pamant.
Cei de la LHC a fost capabila sa creeze o „supa” de plasma care consta in elemente sub-atomice a caror temperatura de reactie ajunge la 5,5 trilioane de grade Celsius, ceea ce inseamna o temperatura de 250000 de ori mai mare decat cea a nucleului Soarelui.