Conexiunile la internet prin cablu si fibra optica sunt suficient de bune, acolo unde sunt disponibile. Utilizatorii pot naviga pe web, pot urmari clipuri video prin streaming si sa joace jocuri online, iar companiile isi pot desfasura activitatile comerciale prin web.
Dar, cu cat continutul devine mai complex, cu atat lumea are nevoie de web mai rapid. Cercetatorii din Australia au dezvoltat o conexiune la internet care atinge 44,2Tbps, prin fibra optica.
Pentru a pune cei 44,2Tbps in perspectiva, utilizatorul obisnuit de web din Statele Unite beneficiaza de o viteza la internet de 50,2Mbps, adica o viteza de 1 milion de ori mai mica decat viteza de 44,2Tbps obtinuta de cercetatorii din Australia prin fibra optica.
Echipa – formata din cercetatori de la universitatile Monash, Swinburne si RMIT – a realizat o conexiune la internet de 44,2Tbps prin folosirea unui dispozitiv optic care se numeste „microcomb” si care inlocuieste standardul actual de circa 80 de lasere gasit in echipamentele moderne de telecomunicatii.
Conform Phys.org, un microcomb „genereaza linii de frecventa foarte bune si echidistante intr-un cip minuscul”. Aceasta tehnologie specializata este compatibila cu cablurile existente de fibra optica, asa ca putem spera ca cablurile de internet nu vor trebuie sa fie schimbate pentru a atinge 44,2Tbps.
„Ceea ce demonstreaza cercetarea noastra este capacitatea fibrelor optice – pe care le avem deja – de a fi fundamentul conexiunii si retelelor de comunicatii de acum si din viitor”, a declarat Bill Corcoran de la Universitatea Monash din Australia.
Avand in vedere ca utilizatorii din ziua de azi nu au nevoie de o conexiune la internet de 44,2Tbps, aceasta conexiune prin fibra optica ar putea fi folosita de companii, mai ales ca companiile adopta tendinte precum IoT si calculul in cloud.