O multime de guverne din intreaga lume au implementat aplicatii de urmarire a contactilor pentru a reduce raspandirea noului coronavirus. Asta pentru ca, prin identificarea oamenilor cu care o persoana infectata a fost in contact, se poate reduce raspandirea noului coronavirus.
Acest lucru e important in vreme de pandemie de coronavirus, dar acest lucru creeaza si unele ingrijorari de confidentialitate. De fapt, se pare ca, in Singapore, guvernul a confirmat ca datele pe care le-a obtinut din aplicatia de urmarire a contactilor (TraceTogether) pot fi folosite si pentru investigatiile penale.
Aplicatia de urmarire a contactilor (pentru coronavirus) si jetonul purtabil au fost adoptate in proportie de aproape 80% in Singapore. Acest lucru inseamna ca exista o multime de date despre utilizatori si despre locatiile lor, date pe care autoritatile le pot folosi pentru a urmari un suspect in cadrul unei investigatii penale.
Guvernul din Singapore a incercat anterior sa risipeasca ingrijorarile cetatenilor comunicandu-le ca datele nu vor fi niciodata accesate daca un utilizator nu este pozitiv la coronavirus si ca informatiile stocate vor fi criptate si pastrate timp de maxim 25 de zile.
Cu toate acestea, guvernul a confirmat acum ca, in conformitate cu Codul de Procedura Pentala, autoritatile din Singapore pot obtine orice date necesare, inclusiv informatii din aplicatia TraceTogether, pentru investigatii penale.
Desi nu putem nega beneficiile aplicatiilor de urmarire a contactilor pentru reducerea raspandirii noului coronavirus, unii ar putea considera ca e necinstit ca aceste aplicatii de urmarire a contactilor sa fie utilizate si pentru investigatiile penale.
Trebuie sa ne intrebam daca si alte guverne din lume intentioneaza acum sa utilizeze astfel de date in moduri similare. Ce parere ai despre asta? Crezi ca e indicat ca datele contactilor din aplicatii pentru coronavirus sa fie utilizate si pentru investigatiile penale?