Multi critici ai tehnologiei de recunoastere faciala folosite de fortele de ordine avertizeaza in legatura cu partinirea rasiala a acestei tehnologii si cu faptul ca poate duce la arestari pe nedrept.
Din pacate, acest lucru s-a intamplat, intr-o anumita tara. ACLU a depus o reclamatie impotriva fortelor de ordine din Detroit, Statele Unite, pentru arestarea pe nedrept a lui Robert Williams, atunci cand tehnologia de recunoastere faciala DataWorks Plus l-a potrivit in mod incorect pe Robert Williams, folosind permisul sau de conducere.
Autoritatile au aratat acea potrivire unui consultant de securitate din afara locului si care l-a identificat pe Williams drept vinovat, desi aceasta persoana n-avea nicio legatura. Si l-au pus sub arestare.
ACLU sustine ca tehnologia DataWorks nu-i poate deosebi pe oamenii de culoare si ca intregul sistem a fost alterat de presupunerile organelor de ordine care credeau ca tehnologia de recunoastere faciala a produs suspectul potrivit pentru arestare.
Pentru publicatia Washington Post, Robert Williams a adaugat ca este ingrijorat de aceasta tehnologie chiar daca ar fi fost complet exacta, pentru ca nu doreste ca fiicele sale sa intre intr-o baza de date si sa fie interogate in viitor atunci cand acestea sunt observate „participand la un protest impotriva unui guvern”.
Aceasta este prima arestare pe nedrept cunoscuta in Statele Unite, bazata pe recunoasterea faciala, potrivit ACLU. Arestarea pe nedrept pare sa se datoreze partial unei erori umane.
Cu toate acestea, intamplarea cu arestarea pe nedrept din Statele Unite subliniaza riscurile recunoasterii faciale, autoritatile fiind prea dispuse sa foloseasca aceasta tehnologie fara a verifica acuratetea acesteia. Ce parere ai despre asta? Crezi ca autoritatile din Statele Uniter vor fi mai atente pe viitor? Sau sistemele de recunoastere faciala se vor imbunatati?