O anumita tara a construit un radiotelescop urias cu o dimensiune de 500 de metri, iar in prezent acesta e singurul radiotelescop care poate detecta pulsarii din univers. Tara respectiva s-a angajat sa le permita si oamenilor de stiinta straini sa-i foloseasca radiotelescopul, iar asta incepand cu data de 1 aprilie.
China isi va deschide radiotelescopul de 500 de metri catre comunitatea stiintifica globala incepand cu 1 aprilie, a informat China Times Global. Antena parabolica „Sky Eye” este un Telescop Sferic cu Diafragma urias care va fi utilizat pentru detectarea pulsarilor si nu numai.
De asemenea, va fi folosit ocazional pentru a detecta viata pe alte planete. Oamenii de stiinta straini vor putea depune cereri online la Observatoarele Astronomice Nationale din China, potrivit agentiei de stiri Xinhua din China.
Dupa analiza, orele de observare ale oamenilor de stiinta straini vor fi repartizate incepand cu 1 august. Aproximativ 10% din timpii de observatie vor fi alocati oamenilor de stiinta straini in acest an, potrivit inginerului sef Jiang Peng din China.
Radiotelescopul din China a fost pus in functiune oficial pe 11 ianuarie 2020. Cu toate acestea, a observat universul si inainte de asta si a detectat pana acum 240 de pulsari. Unul dintre cei mai importanti pulsari a fost descoperit in grupul de stele Messier 92.
Este un asa-numit pulsar de milisecunda care se deplaseaza in jurul axei cu 18.990 RPM, in timp ce aspira si evacueaza materie din steaua sa insotitoare.
Sky Eye din China este cel mai mare telescop FAST din lume si singurul care mai e in stare de astfel de observatii asupra pulsarilor, in urma prabusirii radiotelescopului Arecibo din Puerto Rico.
Fundatia Nationala de Stiinte din SUA a declarat ca va demola radiotelescopul Arecibo, dar observatorul ar putea fi reconstruit dupa ce Puerto Rico s-a angajat sa ofere 8 milioane pentru a fi reconstruit.