Compania de securitate Symantec nu le va mai permite autoritatilor din Rusia sa inspecteze codul sursa al antivirusului, potrivit Reuters. „Acest lucru reprezinta un risc pentru integritatea produselor noastre pe care nu binevoim sa-l acceptam”, a spus Kristen Batch de la Symantec.
Ingrijorarea este aceea ca, prin permiterea Serviciului Federal de Securitate (FSB) presupus independent al Rusiei sa examineze codul sursa al antivirusului companiei Symantec, acest lucru i-ar oferi Rusiei o privire din interior asupra potentialelor vulnerabilitati si brese de securitate software.
Alte companii permit inspectarea codului sursa, in asa fel incat sa poata profita de industria IT de 18,4 miliarde de dolari a Rusiei. Desi niciuna dintre sursele Reuters nu au putut da un exemplu concret de brese de securitate care au rezultat in urma acestei practici, a existat un puternic sentiment de nemultumire.
„Este ceva in privinta caruia suntem foarte ingrijorati”, a declarat un fost oficial al Departamentului pentru Comert. „Trebuie sa intrebi ce incearca acestia sa faca si, in mod clar, acestia incearca sa caute informatii pe care le pot folosi in propriul lor avantaj, iar aceasta este in mod evident o problema reala”.
Statele Unite a acuzat anterior FSB din Rusia pentru hack-ul masiv de emailuri Yahoo din 2014 si pentru atacurile cibernetice care au vizat-o pe Hillary Clinton pe parcursul campaniei sale prezidentiale din 2016.
Cu toate acestea, Rusia nu este prima tara care are acest fel de cerinte. China, de exemplu, are o lunga istorie in acest sens, recend luandu-i doi ani sa obtina o versiune de Windows 10 pe care Microsoft a creat-o special pentru guvernul tarii inainte de a o aproba in luna mai.
Reuters titreaza ca, inca de la anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014, aceste cerinte au s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie ca urmare a relatiei acrite dintre cele doua tari.
Intre 1996 si 2013, 13 produse au fost cerute pentru o recenzie de securitate. In ultimii trei ani au fost 28. Companiile IBM, Cisco, Hewlett Packard Enterprise si McAfee i-au oferit Rusiei acces la codurile lor sursa respective.