Cand Statele Unite si-a lansat atacul cibernetic Stuxnet pentru a sabota programul de arme nucleare al Iranului acum 5 ani, s-a incercat un atac cibernetic similar si impotriva Coreii de Nord. NSA a incercat sa infecteze computerele care controleaza armele nucleare ale Coreii de Nord cu un virus care ar trebui sa faca centrifugele necesare pentru imbogatirea uraniului sa se rupa, la fel cum s-a intamplat atunci cand a fost atacat cibernetic programul nuclear al Iranului de catre Statele Unite.
Acum cativa ani a fost lansata o campanie Stuxnet impotriva Iranului de catre Statele Unite, iar aceasta a avut succes. Campania a impiedicat programul nuclear al Iranului cauzand o supraincarcare care a distrus 1000 de centrifuge nucleare. Sau asa se spune.
In cursul atacului de succes, un raport de Reuters a dezvaluit ca Statele Unite a incercat un astfel de atac cibernetic si cu Coreea de Nord. Cu toate acestea, spre deosebire de atacul Statelor Unite impotriva Iranului care a avut succes, cel impotriva Coreii de Nord a fost un esec.
Acesta nu a reusit sa patrunda in sistemele tarii. Unul dintre motivele pentru care atacul cibernetic nu a avut succes este din cauza faptului ca sistemele Coreii de Nord sunt diferite de cele ale Iranului.
Initial, s-a presupus ca sunt la fel, dar multumita internetului izolat care este controlat in mod strict de guvern, malware-ului i-a fost mult mai dificil sa patrunda in sistemele Coreii de Nord. Un purtator de cuvant al NSA a refuzat sa comenteze aceste afirmatii cand a fost intrebat despre incercarea Statelor Unite de a ataca Coreea de Nord si nici nu e de mirare, pentru ca agentia a refuzat sa comenteze si in cazul atacului cibernetic impotriva Iranului.
Acestea fiind spuse, desi probabil nu este surprinzator ca guvernul Statelor Unite a orchestrat multe programe de spionaj cibernetic in trecut, Iranul si Coreea de Nord sunt singurele tari despre care se spune ca au fost tintele NSA, agentia incercand sa le distruga echipamentele folosind software. In conditiile in care Statele Unite si-a exprimat indelung ingrijorarile privind capabilitatile nucleare ale celor doua tari, nu este de mirare ca le-a atacat cibernetic.