Din cauza conditiei lui Stephen Hawking, acesta se bazeaza pe un calculator pentru a vorbi pentru el, dupa cum probabil ai vazut de multe ori in filme, show-uri TV si desene animate in care acesta este infatisat.
Intel este de fapt compania din spatele softului de vorbire al lui Stephen Hawking, iar cei care sunt interesati sa-l incerce, acum pot.
Intel a decis sa lanseze softului de vorbire al lui Stephen Hawking sub o licenta gratuita, ceea ce inseamna ca practic este open source si ca dezvoltatorii ii pot da drumul si sa-l foloseasca.
Denumit ACAT (Assistive Context-Aware Toolkit), Intel l-a descris ca fiind „o platforma open-source dezvoltata de Intel Labs pentru a le permite oamenilor cu afectiuni motorii neuronale si cu alte dizabilitati sa aiba acces deplin la capabilitatile si aplicatiile computerelor lor prin interfete foarte constranse potrivite pentru conditia lor”.
Acestea fiind spuse, acum ca softul de vorbire al lui Stephen Hawking a devenit open-source, ce inseamna asta? Pentru utilizatorul final nu inseamna prea multe, dar pentru dezvoltatori inseamna ca acest lucru le va permite sa creeze un sistem care este similar cu cel pe care il foloseste Stephen Hawking.
S-ar putea ca softul de vorbire open-source sa nu fie 100% la fel ca cel al lui Stephen Hawking si, in functie de idei, s-ar putea chiar imbunatati. Dupa cum se pare, ACAT este disponibil doar pentru PC-urile Windows, asa ca dezvoltatorii care folosesc computere Mac au ghinion de aceasta data.
De asemenea, va fi nevoie de o camera web, avand in vedere ca softul de vorbire open-source se bazeaza pe indicii vizuale pentru a intelege comenzile.
Principalul inginer al Intel, Lama Nachman, spune, „Viziunea noastra este de a-i permite oricarui dezvoltator sau cercetator care poate aduce valoare in ceea ce priveste simtul, interfata de utilizator, predictia cuvintelor, constiinta contextului etc. pentru a construi deasupra si nu trebuie sa inventeze din nou roata, avand in vedere ca este un mare efort pentru a face asta”.