Arabia Saudita si compania japoneza SoftBank au semnat un memorandum pentru a construi o ferma solara in valoare de 200 de miliarde de dolari care este exponential mai mare decat orice alt proiect.
Fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, are o inclinatie pentru sustinerea proiectelor ambitioase, iar cel mai recent proiect care ar putea castiga stampila sa de aprobare este ceea ce se numeste „cea mai mare ferma solara din lume”.
Se asteapta ca proiectul in sine al SoftBank va costa 200 de miliarde de dolari si ca va avea capacitatea de a produce 200 de gigawatti de energie regenerabila, adica cu o treime mai mult decat ceea ce toata industria fotovoltaica a furnizat la nivel global in 2017.
SoftBank si Arabia Saudita au semnat un memorandum de intelegere pentru a construi o ferma solara de 200 de miliarde de dolari in acea zona. Acesta este unul dintre cele mai mari acorduri de energie regenerabila pe care Regatul le-a semnat pana acum, avand in vedere ca incearca sa stabileasca un reper pentru energia curata si sa se indeparteze de petrol.
Proiectul SoftBank de 200 de miliarde de dolari este planificat pentru desertul saudit si, la cei 200 de gigawatti, va fi de 100 de ori mai mare decat urmatoarea cea mai mare ferma solara propusa. Daca se construieste ferma solara SoftBank, aceasta aproape ar tripla capacitatea de generare a energiei electrice din Arabia Saudita; doua treimi din aceasta fiind in prezent reprezentata de gazele naturale, iar restul de petrol.
Masayoshi Son prezice ca aceasta ferma solara foarte mare va crea pana la 100.000 de locuri de munca in Arabia Saudita si ca va economisi 40 de miliarde de dolari in costuri de energie.
Se asteapta ca ferma solara foarte mare a SoftBank isi va atinge capacitatea maxima in 2020 cu un cost estimat de 1 miliard de dolari pe gigawatt – de aici cele 200 de miliarde de dolari.