Andrew Bastawrous este cofondatorul PEEK Vision, un software care le permite oftalmologilor sa evalueze severitatea cataractei pacientilor lor. Datele pacientilor sunt geoetichetate, ceea ce le permite medicilor care se ocupa cu fiziologia si cu patologia ochilor sa-i localizeze si sa-i contacteze in zonele rurale.
Cand televizoarele au fost create si cand monitoarele de calculator au fost create, eram in mod constant avertizati sa nu stam prea aproape de ele pentru ca acest lucru nu era bine pentru ochii nostri.
Cu toate acestea, odata cu crearea dispozitivelor mobile precum smartphone-urile, este ca si acum am duce cu noi un televizor si un calculator in buzunarul nostru tot timpul, ceea ce inseamna ca, ziua sau noaptea, ochii nostri sunt lipiti de ele.
Presupunem ca putem presupune ca smartphone-urile au dus la mai multe probleme cu ochii, probleme care au aparut de-a lungul anilor, dar se pare ca aceste probleme ar putea fi mai grave decat am crezut.
Potrivit unei stiri de WIRED UK, se pare ca obsesia noastra fata de smartphone-urile noastre ar putea practic sa ne schimbe forma ochilor. Asta potrivit oftalmologului Andrew Bastawrous care a fost citat spunand, „Mult mai multi oameni devin miopi decat erau acum zece ani in urma. Urmarile acestui lucru nu constau doar in faptul ca mai multi oameni trebuie sa poarte ochelari, dar si ca starea lor este una patologica”.
Desi Bastawrous nu spune in mod clar ca smartphone-urile noastre sunt de vina, acesta nu vede alt mod in care schimbarea formei ochilor ar putea avea loc. Bastawrous a spus, „Teoria initiala a acestui lucru este ca oamenii citesc mai mult stand foarte aproape de smartphone-uri, ceea ce face ca ochiul sa devina miop pentru a indeplini nevoia. De asemenea, exista dovezi care sugereaza ca aceasta schimbare a formei ochilor din cauza smartphone-urilor se intampla prea rapid pentru ca acesta sa fie numai un raspuns genetic sau unul care tine de mediu”.