Care sunt sansele ca rachetele care se prabusesc sa ucida persoane undeva in lume? Sanse de aproximativ 10% in urmatorul deceniu daca practicile actuale din industria spatiala raman aceleasi.
Asta conform autorilor unei noi lucrari publicate in Journal Nature Astronomy. Desi nu e un risc urias, amenintarea e mai mare in unele parti ale lumii decat in alte parti.
O mare parte dintre tarile care se incadreaza in Global South (tarile care sunt mai putin dezvoltate) se pot confrunta cu mai multe deseuri spatiale chiar daca nu sunt responsabile pentru acestea.
De asemenea, aceasta problema se poate acutiza pe masura ce rachetele sunt lansate in spatiu mai frecvent pentru a lansa pe orbita noi si noi sateliti.
„E un risc statistic scazut, dar nu e neglijabil, e in crestere si e complet evitabil”, a declarat Michael Byers, autorul principal al analizei.
Potrivit lui Michael Byers, cei care lanseaza rachete trebuie sa adopte niste practici pentru a elimina acest pericol reprezentat de partile care se prabusesc in locuri populate, inclusiv pe oameni.
Pe masura ce rachetele se autopropulseaza in spatiu, acestea se desprind de anumite parti ale lor care nu mai sunt utile zborului. Unele directioneaza acele parti pentru a se prabusi in locuri nepopulate.
Atunci cand o racheta ajunge pe orbita, e posibil ca echipamentul sa fie ghidat inapoi pe Pamant in siguranta, prin intermediul unor motoare care se pot reporni.
SpaceX e o companie spatiala care e capabila sa aterizeze parti ale rachetei sale Falcon 9 pentru a putea fi utilizate din nou. De asemenea, SpaceX e capabila sa scoata de pe orbita parti pe care nu le poate reutiliza. Unele rachete sunt inca abandonate pe orbita dupa lansare, ceea ce e subiectul central al noii lucrari.