Niste cercetatori din SUA au fost, se pare, capabili de o revolutie stiintifica in privinta fuziunii energiei nucleare. Potrivit Financial Times, acestia au declansat in premiera o reactie de fuziune nucleara care genereaza mai multa energie decat cea necesara pentru reactie.
Conform unei stiri, administratia Biden din SUA va anunta astazi o revolutie stiintifica importanta pentru fuziunea energiei nucleare. De peste jumatate de secol, oamenii au investit miliarde de dolari in cercetarea fuziunii nucleare in speranta ca se va crea o sursa abundenta de electricitate nepoluanta.
Ideea e in felul urmator: daca se dezvolta o tehnologie care poate replica felul in care soarele genereaza energie, dar intr-un mediu controlat, oamenirea ar putea alimenta intreaga lume intr-un mod fara emisii de gaze cu efect de sera si fara deseuri radioactive.
Dar cercetatorii nu au reusit pana acum sa declanseze o reactie de fuziune care sa genereze mai multa energie decat se consuma. Asta pentru ca e nevoie de multa energie calorica care sa forteze nucleele atomice sa fuzioneze impreuna.
Duminica, conform Financial Times, cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Livermore din SUA au fost in sfarsit capabili sa creeze o reactie de fuziune care a dus la un plus de energie neta.
Cu alte cuvinte, a produs mai multa energie nucleara decat cea necesara pentru a provoca reactia. In acest moment exista putine detalii cu privire la cum s-a intamplat fuziunea si cum a fost posibila.
Acel laborator national a refuzat, intr-un e-mail trimis catre The Verge, sa confirme detaliile impartasite de Financial Times. Breanna Bishop, director strategic al laboratorului nuclear a trimis celor de la The Verge acest e-mail:
„Analiza noastra e inca in desfasurare, asa ca nu putem oferi detalii sau o confirmare in acest moment. Asteptam sa oferim mai multe detalii marti atunci cand procesul e definitivat”.