Anul trecut, Bloomberg a sustinut ca placilor de baza Supermicro li s-a implantat un cip de dimensiunea unui bob de orez, pentru a permite unui atacator chinez sa supravegheze comunicatiile informatice. Este vorba despre aceleasi placi de baza folosite de Apple si Amazon.
Cu totii am auzit despre astfel de cipuri in filme. Dar in realitate? Ei bine, numai organizatii ca NSA ar putea implanta cipuri pentru a supravegherea informatica a oficialilor guvernamentali sau a publicului larg.
Este posibil ca Edward Snowden nu este un sfant, dar informatiile sale cu privire la programele de supraveghere informatica ale NSA indica faptul ca se petrec o multime de lucruri pe care nu le stim.
Acum ca ne-am dat seama ca toata lumea este supravegheata cibernetic intr-un fel sau altul de NSA, nu e o surpriza ca a aparut un mic cip de supraveghere informatica care are un pret de doar 200 de dolari.
Un cercetator de securitate a vrut sa demonstreze faptul ca asa ceva poate fi implantat cu usurinta in orice echipament IT cu un nivel adecvat de acces.
Cercetatorul a folosit un cip ATtiny85 – care este unul cu o dimensiune foarte redusa – pentru a-si scrie codul si pentru a-l folosi pentru supraveghere informatica.
WIRED a explicat cum a reusit exact – daca esti curios. Cercetatorul de securitate spune ca nu este o treaba grea. Chiar daca nu suntem siguri care-i planul, ideea implantarii a asa ceva in orice echipament IT este infricosatoare.
Acest lucru nu ar afecta doar companiile, ci si persoanele ingrijorate cu privire la securitate. Deci, cineva ar putea implanta acest cip in lantul de aprovizionare al oricarui produs hardware si sa inceapa supravegherea informatica la un pret de doar 200 de dolari.
Nu pare mare lucru, dar capacitatea de a plasa asa ceva la pret redus se poate dovedi primejdioasa. Ce crezi despre acest cip de supraveghere informatica? Va fi o amenintare reala?