Compania Samsung, cand este vorba despre tablete si telefoane, este cea mai cunoscuta pentru dispozitivele sale cu sistemul de operare Android. Cu toate acestea, in anii trecuti, gigantul sud-coreean a incercat sa se distanteze de sistemul de operare al Google si a trecut la sisteme de operare alternative, cum ar fi Tizen.
Desi pana acum pare ca Tizen nu va prelua controlul asupra lumii prea curand, asta nu insemna ca Samsung a renuntat la ambitiile sale marete de a fi producatorul celor mai de succes smartphone-uri si celui mai popular sistem de operare.
Jong-deok Choi, vicepresedintele Centrului de Software al Samsung Electronics, a spus cateva cuvinte la SAS 2015 Forum care a fost organizat in Seul. Acesta i-a asigurat pe oameni ca sistemul de operare Tizen nu pleaca nicaieri si ca Samsung nu renunta la el. „Ne pregatim pentru Internetul Lucrurilor, iar Tizen ca si sistem de operare al tuturor lucrurilor va fi platforma principala”.
Potrivit lui Jong-deok Choi, Internetul Lucrurilor va fi aplicat in multe sectoare ale vietii, inclusiv in case (Smart Home), educatie (Smart Education), sanatate si altele. „In 2017, 90% din dispozitivele Samsung vor fi conectate la Internetul Lucrurilor. Iar dupa cinci ani toate produsele Samsung vor fi conectate intre ele”, a spus acesta.
Compania a lucrat cu alti producatori pentru a construi o platforma deschisa pentru Internetul Lucrurilor care se poate conecta cu alte dispozitice inteligente care ruleaza alte sisteme de operare, cum ar fi Windows, iOS si Firefox.
Desi sistemul de operare Tizen este cel mai cunoscut pentru faptul ca ruleaza pe smartphone-uri, Samsung a folosit acest sistem de operare si la ceasurile sale inteligente, precum Samsung Gear S. In plus, exista zvonuri care sustin ca si viitorul smartwatch rotund al Samsung va rula sistemul de operare Tizen. Merita mentionat ca primul si singurul smartwatch Android Wear al companiei, si anume Gear Live, nu mai exista pe Google Play.
Sistemul de operare Tizen este folosit la mai multe dispozitive, nu doar la smartphone-uri. Desi este greu pentru Tizen sa concureze cu sistemele de operare Android si iOS, exista alte domenii in care utilizarea sistemului de operare Tizen pare a avea un viitor luminos. Acesta mai este folosit in dispozitivele conectate pentru Internetul Lucrurilor, cum ar smartTV-urile, electrocasnicele, bratarile fitness si altele.