Echipamentele pompierilor care lupta impotriva incendiilor au evoluat incontinuu din anii 1600 pentru a tine pasul cu provocarile cu care se confrunta luptatorii impotriva incendiilor, cum ar fi numeroasele incendii care afecteaza in prezent Carolina de Nord.
Pe vremea coloniala, structurile au ars in mod obisnuit, deoarece pompierii pur si simplu nu aveau protectia necesara (nu aveau nicio protectie, de fapt) pentru a intra in cladiri si pentru a lupta impotriva incendiilor din interior.
Dezvoltarea primei masti in anii 1730, a aparatului de respirat in 1863 si a scarii telescopice in anii 1880 au ajutat la imbunatatirea sigurantei. Cu toate acestea, abia in anii ’80 echipamentele moderne Nomex si Kevlar au devenit comune.
Astazi, insa, comunitatea pompierilor trece printr-o revolutie tehnologica care ar putea oferi pompierilor din viitor abilitati aproape supraomenesti. Un echipament de pompieri – cunoscut sunt numele de Personal Protection Equipment (PPE) – consta intr-o casca, gluga, pantaloni, haina, manusi, cizme si SCBA. Tinuta cantareste de obicei 18 kilograme.
Adaugarea unei camere termice, a luminii, a statiei, a unei rangi si a toporului creste aceasta cifra la aproximativ 34 de kilograme. In plus, se asteapta ca pompierii vor urca de mai multe ori pe scari pentru a transporta sau a trage adulti in siguranta.
Tragerea tuturor greutatilor are un efect fizic semnificativ asupra luptatorilor impotriva incendiilor, motiv pentru care designerul din Melbourne, Ken Chen, de la Universitatea Monash a proiectat un exocostum pentru a usura sarcina.
„In fiecare an, aproximativ 15.500 de incendii duc la 60 de decese, 930 de raniri si pierderi de 252 de milioane de dolari”, a spus Chen pentru Daily Mail in 2014. S-o scurtam: pompierii din viitor vor avea abilitati aproape supraomenesti datorita echipamentului pe care il vor purta.