Cercetatorii de la MIT CSAIL doresc sa foloseasca un sistem de inteligenta artificiala (AI) pe picturi. Dar motivul utilizarii acelui sistem de inteligenta artificiala nu are legatura cu ideea ca sistemul sa invete sa creeze picturi pe cont propriu. In schimb, are legatura cu descoperirea modului in care au pictat anumiti pictori proeminenti anumite tablouri.
Exista un motiv pentru care anumiti artisti sunt atat de cunoscuti si, desi exista o multime de artisti buni, unii dintre ei chiar reproduc stilurile de pictura ale unor pictori proeminenti. Dar nu sunt niciodata 100% la fel.
Cu toate acestea, se pare ca, folosind AI, cercetatorii descopera cum au realizat acei artisti proeminenti tablourile lor. Sistemul de inteligenta artificiala a fost dezvoltat de cercetatorii de la MIT CSAIL si se numeste „Timecraft”.
Acest sistem al cercetatorilor poate deduce cum a fost creata o pictura si ce fel de pensule ar fi folosit artistul pentru a o crea. Acest lucru se realizeaza prin alimentarea si antrenarea sistemului AI.
Pe baza clipurilor video, sistemul de inteligenta artificiala a invatat diferite tehnici utilizate in pictura, pentru a ajunge la o concluzie. Desi nu e clar daca ar putea reproduce picturile unor pictori maestri, ideea este ca, studiind tehnicile, s-ar permite cercetatorilor sa aiba o perspectiva asupra procesului de creatie al acestor artisti.
De exemplu, pe baza a ceea ce a descoperit inteligenta artificiala, cercetatorii au descoperit ca acesti pictori tind sa lucreze in maniere grosiere pana la fine, pictand mai intai in asamblu inainte de a adauga detaliile in tablou.
De asemenea, s-a descoperit ca acesti artisti picteaza de obicei intr-o singura sectiune a unei scene folosind una sau doua culori simultan. Ce parere ai despre faptul ca cercetatorii vor sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a descifra modul de concepere a picturilor?