Cand iei in considerare achizitionarea unui produs electronic pentru o folosire pe termen lung, unul dintre factorii pe care ii iei in considerare este service-ul de dupa achizitionare. Este produsul electronic usor de reparat?
Sunt centrele de reparatii usor de gasit? Cat de mult le vor lua sa-l repare? Va fi scumpa reparatia dispozitivului electronic? Exista cateva intrebari pe care ar trebui sa le iei in considerare, iar in Europa va fi mai usor de raspuns la aceste intrebari, in curand, datorita Parlamentului European.
Parlamentul European a aprobat recent recomandari pentru companii de a face dispozitivele electronice mai usor de reparat si, de asemenea, de a adauga etichete care ar putea introduce scoruri de reparabilitate in gen iFixit.
Pentru cei care nu sunt familiarizati, iFixit este un site care se specializeaza in demontarea produselor electronice pentru a determina cat de usor sunt ele de reparat, iar la sfarsitul fiecarei demontari cei din spatele site-ului vor oferi un scor in gen iFixit de usurinta a reparatiei si motive pentru care un produs este usor/dificil de reparat.
Asadar, prin atasarea acestor scoruri iFixit de produse, clientii care sunt in cautarea unui nou dispozitiv electronic vor sti mai bine daca produsul pe care se pregatesc sa-l cumpere este unul usor de reparat, ceea ce ar putea sa le influenteze luarea deciziilor.
De asemenea, Parlamentul European doreste sa aranjeze lucrurile in asa fel incat componentele critice ale electronicelor precum bateriile si displayurile LED sa fie mai usor de schimbat, spre deosebire de cazul in care acestea sunt lipite iar inlaturarea lor ar putea fi complicata.
Mai mult, acestea s-ar putea strica in timpul interventiei. Daca Parlamentul European va avea sau nu succes in implementarea acestor masuri precum scorurile de reparabilitate in gen iFixit, ramane de vazut. Dupa cum indica Engadget, Apple nu a produs niciodata un iPhone cu o baterie detasabila, iar convingerea companiei americane de a lansa iPhone-uri cu baterii detasabile ar putea fi o sarcina foarte grea, desi trebuie sa recunoastem ca nu ar fi o idee prea rea. Asadar, Parlamentul European ne pazeste de electronicele buclucase prin introducerea de scoruri de reparabilitate in gen iFixit..