Cei care au picioare amputate isi pot controla picioarele bionice cu ajutorul creierului, multumita unor senzori mioelectrici foarte mici dezvoltati partial de compania islandeza de ortopedie Ossur.
Senzorii mioelectrici au o lungime de 5mm si o latime de 3mm si au fost furnizati de Fundatia Alfred Mann din Statele Unite care dezvolta tehnologii medicale care pot fi folosite la pacienti. Ossur spune ca pentru pacienti va fi mai mult decat un „upgrade” tehnologic si anticipeaza ca sistemul va ajunge pe piata in maxim 5 ani.
Cand vedem acest tip de tehnologie in Star Trek sau Star Wars ni se pare ceva de domeniul SF, avand in vedere ca pare ca suntem foarte departe de realizarea acestei tehnologii, din punct de vedere medical. Vor fi nevoie de pasi mici pentru a putea realiza pe deplin aceasta tehnologie controlata de creier.
O companie islandeza intentioneaza sa-i ajute pe cei cu picioare amputate prin oferirea unor picioare bionice care pot fi controlate cu ajutorul creierului. Compania Ossur, care are sediul in Reykjavik, tocmai a dezvaluit o versiune avansata de Proprio Foot.
Subiectii au testat acest picior bionic de mai mult de un an si se pare ca aceasta inventie a avut succes. Ossur intentioneaza ca in viitor piciorul bionic controlat de creier sa fie testat de mai multi subiecti. Proprio Foot al Ossur se intampla sa fie singurul picior bionic de pe piata care poate fi controlat cu ajutorul creierului.
Pentru a putea folosi aceasta tehnologie Ossur, amputatii vor trebui mai intai sa treaca printr-o operatie. In acea operatie, un implant extrem de mic care vine echipat cu senzori mioelectrici va fi implantat in muschiul gambei piciorului. Operatia este una foarte usor de facut si dureaza doar 15 minute. Aceasta tehnologie Ossur ii va permite creierului sa controleze partea bionica, iar scopul cel din urma va fi inlocuirea functiei membrului pierdut.
Compania Ossur sustine ca dispozitivul este primul care foloseste un senzor implantat in corpul pacientului. Alte tehnologii de proteze controlate de creier implica transplantul de tesut muscular dintr-o parte a corpului si reorientarea lui, fiind nevoie de neuroplastie (reantrenarea creierului) pentru a functiona.