Arheologii tocmai au descoperit o pasare aproape intacta intr-o seva de copac fosilizata care a ramas intacta pentru aproape 100 de milioane de ani, mai exact 99 de milioane de ani. Pasarea, care avea doar cateva zile la momentul mortii, este una dintre cele mai bine prezervate exemple ale vietii aviare preistorice descoperite vreodata – dar aceasta nu este o pasare obisnuita.
Visul invierii dinozaurilor din vechime ramane dar, la fel ca in Jurassic Park, ar putea fi nimic mai mult decat SF, dar un aspect ale pseudostiintei reprezentate in franciza de film este practic destul de real: arheologii gasesc regulat insecte preistorice si alte mici creaturi care sunt perfect conservate in chihlimbar.
Aceasta noua fosila descoperita de arheologi conservata in chihlimbar veche de 99 de milioane de ani, care a fost localizata in Burma, include jumatate din intreg corpul animalului, printre care se numara o aripa, ghearele si capul. Spre deosebire de pasarile moderne, acest animal nou iesit din ou apartine unei ramuri de pasari acum disparute denumita Enantiornithines.
Arheologii spun ca aceste pasari de 99 de milioane de ani aratau destul de similar cu zburatoarele din vremurile moderne, cu exceptia unor caracteristici suplimentare cum ar fi gheare pe varfurile aripilor si dinti mici ascunsi in cioc.
Fosila de 99 de milioane de ani i-a invatat deja pe arheologi multe lucruri despre speciile preistorice. Acestia au determinat ca animale zburatoare ca acestea puteau sa aiba grija de ele mult mai devreme decat majoritatea speciilor moderne de animale zburatoare, multumita dezvoltarii complete a penelor pentru zbor la momentul eclozarii, acest lucru sugerand ca aceste pasari ar fi putut zbura imediat dupa, fara sa fie nevoie sa stea intr-un cuib in prima lor parte a vietii. Comoara din chihlimbar veche de 99 de milioane de ani va fi in curand afisata la Muzeul de Istorie Naturala din Shanghai pana la sfarsitul lunii iulie.