Daca ai incercat vreodata sa te uiti la soare cu ochiul liber, ai observat cu siguranta ca este mult prea stralucitor pentru a te putea uita la el. Imagineaza-ti cat de stralucitor ar trebui sa fie ceva care are o stralucire de 300 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui.
Cea mai stralucitoare galaxie descoperita pana in prezent este atat de stralucitoare. De fapt, NASA a creat o noua clasificare pentru galaxii atat de stralucitoare. Acestea se numesc de acum ELIRG (Extremely Luminous Infrared Galaxies). Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit recent o ELIRG in imaginile capturate de telescopul spatial WISE in 2010, iar aceasta este situata la o distanta de 12,5 miliarde de ani lumina de Pamant.
Asta inseamna ca galaxia a aparut la scurt timp dupa nasterea universului, lucru care s-a intamplat acum 13,8 miliarde de ani. Motivul pentru care unele galaxii pot fi atat de stralucitoare este reprezentat de gaurile negre. In centrul unor galaxii se afla gauri negre gigantice care absorb praf, gaz precum si alte materii. Aceste materii formeaza un disc in jurul gaurilor negre si radiaza o cantitate extrem de mare de energie.
In acest fel, gaurile negre sunt mult mai stralucitoare decat stelele. Exista unele gauri negre care sunt mult mai lacome decat altele, iar din acest motiv acestea sunt mult mai mari si mai stralucitoare decat Soarele, deci cu cat gaura neagra este mai mare, cu atat este mai mare discul format in jurul ei. Cu cat e mai mare discul, cu atat galaxia este mai luminoasa.
Cu toate acestea, gaura neagra din centrul acestei galaxii este uriasa si este mai mare decat alte gauri negre. Exista o explicatie pentru asta. Oamenii de stiinta spun ca gaura neagra din centrul acesteia s-a format de putin timp, adica este una tanara.
Dupa parerea lor, este normal ca aceasta sa fie atat de lacoma, avand in vedere ca este o gaura neagra formata recent. Mai mult, din cauza faptului ca acea galaxie a fost reperata de acum 12,5 miliarde de ani in urma, noi am putea vedea doar o fractiune din perioada sa de viata.
Gaura neagra din centrul acelei galaxii nu se invarte la fel de rapid ca altele, iar acest lucru ii permite sa aiba manance in mod sustenabil, adica nu foarte mult, cat sa-i ajunga pe a doua zi.
Sursa: HaffingtonPost