IBM a prezentat un cip CMOS cu silicon fotonic in California, Statele Unite. Acesta va fi o modalitate ieftina si comercializabila pentru a procesa lumina si eletricitatea in acelasi cip.
Cercetatorii de la IBM au reusit sa produca un cip care poate transmite pana la 100Gbps, suficient pentru a transfera un film Blue-ray in doua secunde. Dispozitivul companiei IBM are niste componente electrice si optice pentru a converti datele in lumina si vice-versa folosind patru culori diferite de lumina si o tehnologie numita multiplexing.
Multiplexing este o metoda prin care multiple semnale analogice sau fluxuri digitale de date sunt combinate intr-un singur semnal. Abia acum tehnologia s-a maturizat suficient pentru a fi viabila comercial, dupa ce s-au facut cercetari neintrerupte inca din anul 2000. Mai mult, datorita faptului ca fotonii de lumina nu intampina aceleasi probleme ca si electronii din cupru, sistemele cu fotoni vor putea fi folosite pentru centre de date mai rapide, mai ieftine si mai ecologice.
Nevoia foarte mare de date a condus la cererea pentru tehnologia bazata pe fotoni. Directorul departamentului de cercetare al IBM, Arvind Krishna, a adaugat ca tehnologia bazata pe fotoni va ajuta industria semiconductorilor sa tina pasul cu cererile tot mai mari de putere ale serviciilor de cloud.
In martie, cercetatorii IBM au atasat un cip cu silicon fotonic direct pe un procesor, promitand o solutie mai ieftina, mai rapida si mai economica pentru centre de date, servicii de cloud si computing.
Problema cu siliconul fotonic a fost intotdeauna interfata optica a cipului, dar solutia IBM ar putea fi folosita la astfel de dispozitive, precum si la transportul luminii din cip in cip. Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului si ale IBM, iar aceasta ne va pregati pentru viitor.