Chiar daca Nokia si-a vandut divizia de telefoane mobile catre Microsoft, compania inca detine serviciul de harti si afacerea networking. Au trecut 150 de ani de cand compania Nokia a fost fondata. A inceput ca si fabrica de celuloza in Finlanda langa orasul Tempere, de-al lungul raului Tammerkosk. Apoi s-a extins si s-a deschis o a doua fabrica de hartie langa orasul Nokia pe raul Nokianvirta care avea resurse hidroenergetice mai bune.
Cei mai in varsta isi amintesc ca hartia era o forma mai lenta de comunicare cu ajutorul careia oamenii vorbeau despre vreme si despre sanatate. Asta era inainte de aparitia telefoanelor mobile, dar se poate spune ca compania este dintotdeauna in afacerile de comunicatii.
Compania a inceput cu producerea hartiei, dar apoi Nokia a devenit o companie mai industrializata. La sfarsitul anilor 1800 s-a mutat catre procesoarea gunoaielor, iar la incepututul anilor 1900 a intrat pe piata producerii de cabluri. Din acest moment, compania realizeaza ca are tot ce-i trebuie pentru a intra pe piata comunicatiilor. Si compania asa a facut.
In anii 60′ s-a mutat usor, usor catre electronice, iar la sfarsitul anilor 70′ telefonia era domeniul principal de activitate al companiei. In anii 1980, compania a lansat primul ei telefon portabil care in ziua de azi a devenit un obiect aproape indispensabil si de care oamenii se despart cu greu.
In anii 1990, Nokia a dominat piata telefoanelor mobile aproape 10 ani. Cu toate acestea, aparitia smartphone-urilor i-a facut din ce in ce mai multe probleme companiei Nokia si astfel a trebuit sa-si vanda divizia de telefoane mobile catre compania Microsoft. Nu mai avea alta sansa de scapare.
Compania inca este in picioare, chiar si dupa 150 de ani. Chiar este pe punctul de a cumpara compania de telefoane mobile Alcatel-Lucent pentru aproximativ 15,6 miliarde de euro. Trebuie precizat ca Nokia are incheiat un contract cu Microsoft care ii interzice sa-si foloseasca propriul brand pentru telefoane pana la sfarsitul anului 2016. In ciuda negarilor oficiale, zvonurile conform carora Nokia s-ar putea intoarce in business-ul cu telefoane mobile inca persista.