Microsoft, Facebook si compania de telecomunicatii Telxius au anuntat finalizarea cablului submarin de date de cea mai mare capacitate care traverseaza Oceanul Atlantic. Firul companiilor Microsoft si Facebook este capabil sa transmita 160 de terabiti pe secunda (in jur de 160.000 Gbps), echivalentul a 71 de milioane de clipuri HD in acelasi timp.
Aceasta viteza este de 16 milioane de ori mai mare decat o conexiune normal de internet la domiciliu, spune Microsoft. Cablul de 160 de terabiti pe secunda va fi operational la inceputul anului 2018. Numit „Marea”, adica cuvantul „maree” in spaniola, firul submarin de 4000 de mile se afla la 5,18 kilometri sub suprafata Oceanului Atlantic.
De asemenea, Marea este intins pe un traseu la sud de majoritatea cablurilor transatlantice existente. Din acest motiv, Microsoft spune ca acest fir va oferi incredere celor care locuiesc in Statele Unite si Europa prin protejarea impotriva dezastrelor naturale sau a altor evenimente majore care ar putea duce la intreruperi ale conexiunilor precum cele observate in timpul uraganului Sandy.
Mai important pentru Microsoft si Facebook, ambele companii au centre de date mari, iar acel cablu de 160 de terabiti pe secunda din Oceanul Atlantic le va ajuta. „Marea vine intr-un moment critic”, a declarat Brad Smith, presedinte al Microsoft.
„Cablurile submarine din Atlantic transporta deja cu 55% mai multe date decat traseele trans-Pacific si cu 40% mai multe date decat intre Statele Unite si America Latina. Nu exista nicio indoiala ca cererea de date peste Atlantic va continua sa creasca”.
Pentru cea mai mare parte a traseului, cablul companiilor Microsoft si Facebook – alcatuit din opt perechi de cabluri cu fibra optica inchise de cupru – se afla pe fundul Oceanului Atlantic. Unele parti sunt ingropate pentru a fi protejate de traficul de transport maritim, de obicei in zone mai apropiate de tarm.