In weekend, spitalele din Marea Britanie, precum si Telefonica, FedEx si alte companii au fost lovite un atac ransomware masiv care a compromis mai mult de 75.000 de calculatoare din peste 99 de tari din intreaga lume.
Malware-ul ransomware a fost identificat drept WannaCry. Ransomware-ul cripteaza calculatorul afectat, iar apoi ii cere proprietarului sa plateasca o rascumparare de 300 de dolari pentru ca PC-ul sa poata fi folosit din nou.
Atacul ransomware s-a raspandit atat de rapid din cauza unui bug din unele versiuni vechi ale sistemului de operare Microsoft Windows care a fost initial folosit de NSA pentru a hackui PC-uri. Microsoft a lansat rapid patch-uri pentru a rezolva problema.
Microsoft a oferit prioritate ultimelor versiuni de Windows, iar asta inseamna ca utilizatorii cu versiuni mai vechi au fost lasati fara protectia adecvata impotriva ransomware-ului. Cele mai multe dintre calculatoare care au sfarsit prin a fi compromise rulau versiuni mai vechi care nu au primit inca patch-ul.
Microsoft spune ca acum face un pas „total neobisnuit” prin lansarea de patch-uri publice pentru versiunile de Windows pentru care nu mai ofera suport normal, ci personalizat contra cost.
Microsoft a lansat patch-uri specifice pentru Windows XP, Windows 8 si Windows Server 2003 pentru ca aceste sisteme de operare sa fie protejate impotriva ransomware-ului. „Vazand companii si persoane afectate de atacurile cibernetice, cum ar fi cele care au fost raportate astazi, a fost dureros”, a spus Phillip Misner de la Microsoft, adaugand ca „Avand in vedere impactul potential asupra clientilor si afacerilor lor, am luat decizia sa lansam Security Update pentru platforme numai prin suport personalizat”.