Guvernul din Malaezia a propus o lege care ar incrimina raspandirea stirilor false, iar oamenii din Malaezia care o practica ar putea fi condamnati la pana la 10 ani de inchisoare si ar putea primi o amenda foarte mare, potrivit publicatiei The Wall Street Journal. Stirile false includ orice fel de informatii, date si rapoarte care sunt in intregime sau partial false.
Stirile false sunt o problema si, in timp ce oprirea sursei pare evident o modalitate de a le opri, ar fi pur si simplu imposibil, avand in vedere ca oricine are un blog sau un cont de social media le poate posta din nou.
Asta inseamna ca un alt mod de a rezolva problema este sa te ocupi de oamenii care raspandesc stirile false. Intr-un articol de The Wall Street Journal, guvernul din Malaezia a propus recent o lege prin care determina raspandirea stirilor false sa fie ilegala.
Cei din Malaezia care sunt prinsi ca transmit articole, informatii sau date care sunt in intregime sau partial false vor primi pana la 10 ani de inchisoare si o amenda de aproximativ 128.165 de dolari.
Malaezia nu este prima tara care incearca sa reduca dezinformarea cu o lege. De exemplu, in India, s-a propus ca si administratorii grupurilor de chat de pe WhatsApp sa poata fi trasi la raspundere pentru raspandirea de stiri false, chiar daca dezinformarea nu a fost raspandita de ei.
Companiile de tehnologie precum Facebook si Google incearca, de asemenea, sa-si aduca contributia pentru prevenirea raspandirii stirilor false. Proiectul de lege din Malaezia nu a fost inca aprobat, iar legea nu a intrat inca in vigoare, deoarece inca asteapta aprobarea ambelor camere din Parlament, insa The Wall Street Journal se asteapta ca proiectul de lege va fi aprobat inainte de alegerile electorale viitoare din Malaezia.