In prezent, compania Facebook din Statele Unite este anchetata pentru a se constata daca s-a angajat in practici anticoncurentiale. Pana acum, compania a furnizat sute de mii de documente, dar Facebook incearca acum sa blocheze Comisiei Europene accesul la anumite informatii si documente.
Compania din Statele Unite a blocat temporar Comisia Europeana in a accesa ceea ce compania considera ca sunt „documente irelevante” si „informatii personale extrem de importante” despre angajatii sai.
Comisia Europeana, filiala executiva a UE, a solicitat informatiile pentru a sprijini o ancheta preliminara pentru a afla daca Facebook se angajeaza in practici anticoncurentiale.
Timp Lamb, consilier general pentru concurenta al Facebook, a declarat ca compania coopera cu ancheta si ca a inteles ca e nevoie sa predea sute de mii de documente.
Dupa cum informeaza BBC, solicitarea Comisiei Europene a inclus peste 2500 de fraze specifice, cum ar fi „inchidere”. Tim sustine ca comisia doreste o arie prea larga de documente si informatii si ca s-a ajuns chiar sa se solicite istoricul medical al angajatilor si informatii despre membrii familiilor lor.
„Noi credem ca astfel de solicitari ar trebui sa fie analizate de instantele UE”, a declarat Tim. Dupa cum informeaza CNBC, Facebook a furnizat deja Comisiei Europene 315.000 de documente care se intind pe 1,7 milioane de pagini.
Compania a solicitat echipei de investigatii sa nu ia in calcul documente si informatii importante dar fara legatura, solicitare pe care acea echipa a refuzat-o. Dupa cum informeaza EUobserver, Facebook a depus o reclamatie la o instanta administrata de UE.
Acest lucru a declansat o suspendare temporar a anchetei cat timp instanta analizeaza reclamatia companiei. Asta nu inseamna ca Facebook a iesit invingatoare sau ca Comisia Europeana va trebui sa renunte la ancheta sa.